DC Magyarország

Minden, ami DC!

ELEMZÉS: Wonder Woman 1984 előzetes

elemzés | 2019. december 15. 15:11 | 2 hozzászólás
Oszd meg a cikket másokkal is:

Ma egy hete debütált a Wonder Woman 1984 első előzetese a brazil Comic Con keretein belül. Első kedvcsináló lévén túl sok részletet nem fed fel a jövőre érkező film cselekményéből, viszont nagyszerűen felvázolja az alaphangulatot, és bemutatja a fontosabb karaktereket, még ha nem is fed fel róluk mindent. Az Easter Egg vadászoknak nem ad túl sok munkát a trailer, de azért akad benne pár felfedezni való apróság, amelyek kapcsán akár különböző teóriákat is lehet gyártani a jövő nyári premierig. Lássuk hát, hogy mi fért bele ebbe a két és fél percbe, előbb azonban nézzük meg újból az elemzés tárgyát.

Egy elvesztett szerelem
Már az első képkockák sokat mesélnek Diana karakteréről, hiszen a lakását láthatjuk, és külön figyelmet kap néhány tárgy, ami az előző részben meghalt Steve Trevorhoz köthető. Például az a karóra, amit Steve adott Dianának az önfeláldozó tette előtt. Hősnőnk tehát az elmúlt közel 70 évben sem tette túl magát a sármos pilótán, aki annak idején véletlenül Themüszkira szigetére tévedt.

Barátból ellenség
Végre mozgásban is megnézhetjük a Kristen Wiig által játszott archeológust, Barbara Minervát, akiből később a Cheetah nevű gonosztevő válik. Itt azonban még csak egy egyszerű, szerethető és kedves lányt látunk, aki a szerelemről cseveg barátnőjével, Dianával. Ennek is megvan a maga képregényes alapja, hiszen a 2016-ban indult sorozatban Cheetah eredettörténete új drámai réteget kapott, mégpedig pont ezzel a szállal, miszerint ő és Diana egykoron barátnők voltak. Ami pedig az előzetesben látott kinézetet illeti, a képregényfilmek rajongóit elfoghatja a deja vu érzés egy szemüveges szőke nő láttán, akiből később macskaszerű gonosztevő válik.

A pláza ásza
Nem Cheetah lesz az egyetlen karakter, aki a cselekmény során megpróbálja megkeseríteni Diana életét. Itt van ugyanis Maxwell Lord, akit a Mandalorianból, vagy a Trónok harcából ismert Pedro Pascal kelt életre. Max Lord a képregényekben egy gazdag üzletember nem kevésbé vagyonos fia, aki számára a hatalom a legfontosabb. Az előzetes elején egy reklámban tűnik fel, és fény derül a szándékára, miszerint meg akar adni az embereknek mindent, amire vágynak. Ez önmagában nem hangzik túl gonosz tervnek, de biztosan lesz benne egy csavar, amit egyelőre nem fedtek fel nekünk. Ahogy azt sem, hogy pontosan hogy akarja véghezvinni ezt a tervét. Erre azonban van egy tippünk, amire a későbbiekben kitérünk.

Egy visszatért szerelem
Érdekes módon a film marketingkampánya semmilyen erőfeszítést nem tett, hogy titokban tartsa Steve Trevor visszatérését. Lesifotókon és az első hivatalos képeken is láthattuk már a karaktert, és természetesen az előzetes sem rejtegeti. A visszatérésének körülményei azonban egyelőre nem ismertek. Patty Jenkins rendezőnő annyit leszögezett viccesen, hogy Steve nem szellemként van jelen a történetben, hanem nagyon fontos szerepe van az eseményekben. Talán Max Lord kívánságteljesítő akciója annyira működőképes, hogy a hetven éve halott párunkat is visszahozhatjuk, ráadásul frissen és fiatalon? A következő részlet épp erre enged következtetni.

Kristálytiszta tervek
Az előzetes egy pontján Maxet az asztalánál ülve látjuk, kezében pedig egy fura kristályszerűséget szorongat. Pontos információk híján ismét a képregényes ismeretekre kell hagyatkoznunk. Max valószínűleg egy Chaos Shard nevű kristályt birtokol, ami a füzetekben nem máshonnan származik, mint Darkseid szülőbolygójáról, az Apokalipszisről, és használható a valóság újraírására, valamint kívánságok teljesítésére. Micsoda összefüggés, hogy a trailer szerint Maxnek pont ilyen tervei vannak, vagyis minden bizonnyal ez a kőzet a kulcsa mindennek, és így már kaptunk is egy lehetséges magyarázatot Steve feltámadására.

Wonder Woman DC-ben
Az első szólófilm történetének helyszínéül Themüszkira szigete, valamint az I. világháború sújtotta Európa szolgált, a folytatásban pedig úgy tűnik, Diana az óceán túloldalán tesz rendet, mégpedig (többek között?) Washington DC-ben. Sőt, az egyik akciójelenetben épp a Fehér Házban tart leépítést. Vajon láthatjuk akár egy cameo erejéig a cselekmény idején elnöki tisztséget betöltő Ronald Reagant? Az abszolút geek álom az lenne, ha a Fargo sorozat után ismét a mindig menő Bruce Campbell alakítaná őt, de természetesen erről még csak pletykák sincsenek, szóval igénybe vennénk Max Lord kívánságteljesítő kristályát, ha lehet.

Barbara Minerva v2
Újabb jelenetben csodálhatjuk meg Kristen Wiig karakterét, aki immár nem is emlékeztet minket az egy perce látott egyszerű nőre. Cheetah-ként ugyan nem láthatjuk őt a trailerben, de ezen a partin már valahol a két véglet között lehet a személyisége, hiszen egy sokkal magabiztosabb és határozottabb nőt látunk ebben a fekete ruhában, ami egyébként tovább viszi a Michelle Pfeiffer/Selina Kyle párhuzamot.

A sosemlátott repülő?
Az előzetes bemutatása után nem kellett sokat várni a rajongók spekulációira, konkrétan egy bizonyos jelenet kapcsán. A képen Diana és Steve egy repülőben ülve csodálkoznak rá a körülöttük levő tüzijátékra, és meglepően jó a kilátás a gépből. Sokak szerint itt épp azt a bizonyos láthatatlan repülőt “láthatjuk,” ami Wonder Woman karakteréhez egy időben olyan szorosan kötődött, mint Batmanhez a Batmobil. A Lynda Carter nevével fémjelzett hetvenes évekbeli tévésorozat előszeretettel mutogatta a különleges járművet, a 2014-es Lego Kaland pedig egy kirobbanó poént csinált belőle. Természetesen ez még csak találgatás és rajongói teória, de elképzelhető, hogy Patty Jenkins behozza a modern Wonder Woman adaptációkba ezt a legendássá vált kelléket.

Vissza a múltba
A washingtoni zúzást megszakítja néhány képkocka, ahol visszakerülünk egy kicsit Themüszkirára, mégpedig valamiféle versenyre, vagy próbatételre. Az amazonok egy aréna közepén található akadálypályán ügyeskednek teltházas nézőtér előtt, de egy másik, pármásodperces jelenetben a tündéri Lilly Aspell által játszott fiatal Dianát is látjuk a többiekkel szaladni, nem kevés elszántsággal. Természetesen egyelőre nem tudni ezeknek a flashback pillanatoknak a jelentőségét, de önmagában is érdekes adaléknak tűnik, hogy újabb részleteket ismerhetünk meg Diana múltjából. Egy másik elmélet szerint azonban az arénás jelenet nem Themüszkira szigetén játszódik, hanem az egyiptomi Bana-Mighdall amazonjait ismerhetjük meg. Megerősítve természetesen ez sincs.

A Nagy Testvér mindent lát
Újabb sokat sejtető képkocka Max Lord karakterével kapcsolatban, amikor egy kék energianyalábban áll feltartott kezekkel. A spekulálásban jártas rajongók elmélete szerint ez itt nem más, mint a Brother Eye névre keresztelt szatelit, amit a képregényekben Batman készített azzal a céllal, hogy megfigyelés alatt tarthassa az egész bolygót. A műhold ezenkívül arra is képes, hogy a kibernetikus hősök tudatába férkőzzön, és irányítsa őket. A füzetekben Max Lord közreműködésével a Brother Eye kifejlesztette az OMAC néven ismert egyszemélyes hadseregeket, olyan harcosokat, akik méltó ellenfélként szállhatnak szembe akár Supermannel vagy Zöld Lámpással is. Mindez persze a képregények története, a filmben nem tudni, hogy milyen célt szolgál majd a George Orwell 1984 című regényéből ismert Big Brother után elkeresztelt műhold, már ha ez a fénycsóva valóban hozzá tartozik. Mivel az előzetest beharangozó félperces teaserben távolabbról látható ez a jelenet, ezért onnan vesszük az illusztrációt, mert így jobban kivehető a fénycsóva forrása.

Villámgyors közlekedés
Az előzetes úgynevezett “money shot”-ja, ami talán még hatásosabb lett volna, ha a marketingesek nem lövik el a trailert beharangozó félperces videóban is. Diana annyira sietősen igyekszik valahova (minden bizonnyal valami akció helyszínére), hogy az igazság lasszójával villámokon himbálózik A-ból B-be. Ennél menőbb dolgot mostanában talán nem is láttunk, azonban a mai hollywoodi szokásokat ismerve kicsit aggódunk amiatt, hogy ez mindössze egy úgynevezett “trailer shot” volt, és a filmben nem is láthatjuk majd. Nem ez lenne az első eset a képregényfilmes műfajban, de azért reménykedünk abban, hogy ezt a hiperlaza momentumot konktextusba helyezve is élvezhetjük majd a nagyvásznon.

A sas leszállt
Még egy first look belefért a videó végére is, amely során végre mozgásban láthatjuk Diana “Golden Eagle” páncélját, amit egy poszteren már tüzetesen szemügyre vehettünk. A fényes szerelés a kultikus státusszal rendelkező Kingdom Come képregényből származik, legalábbis ott debütált, de aztán viszontláthattuk a fősodorbeli füzetekben is, leginkább olyankor, amikor Wonder Woman épp háborúra készült. A Golden Eagle páncél megszerzésének története egy újabb érdekes mellékszál lehet majd a filmben, hiszen egyelőre csak annyit tudunk, hogy a képregényekben Diana édesanyja, Hippolüté készítette.


Ezek voltak a fontosabb felfedeznivalók, és teoretizálásra sarkalló részletek a WW84 előzeteséből. A film bemutatója jövő nyáron esedékes, a hazai mozikban várhatóan június 4-én. Ha ti találtatok még valamit ebben a kedvcsinálóban, amiről itt nem esett szó, pótoljátok ki az elemzést hozzászólás formájában.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , , , , , , ,

2 komment a(z) "ELEMZÉS: Wonder Woman 1984 előzetes" című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük