DC Magyarország

Minden, ami DC!

ÉVÉRTÉKELÉS – 2022

Oszd meg a cikket másokkal is:

Változatos évünk volt, de nem minden számításunk jött be.

Az utóbbi időkben már lassan megszokhattuk, hogy filmes viszonylatban nem úgy alakul az évünk, ahogy azt január elején még gondoltuk. Az elmúlt két évben ennek a fő oka a koronavírus járvány volt, rengeteg premierdátum módosult, némely filmnek akár többször is. Idén sem maradtunk naptármódosítások nélkül, ilyen-olyan okokból végül nem minden került bemutatásra, ezek talán, TALÁN jövőre végre sorra fognak kerülni. Kivéve a Batgirl film, ami külön említést érdemel, hiszen eredetileg idén érkezett volna, a Warner Bros Discovery azonban végül teljesen elkaszálta a szinte kész állapotban levő produkciót, spórolási okokra hivatkozva. Így sajnos Adil El Arbi és Bilall Fallah rendezését valószínűleg soha nem fogjuk látni. De most koncentráljunk azokra a címekre, amiket láthattunk idén, hiszen háromszor ülhettünk be moziba egy-egy DC filmre, és streamingre is érkeztek nyalánkságo. Vegyük hát sorra ezeket.

THE BATMAN

Matt Reeves rendezése sok DC rajongó várólistájának előkelő helyén volt, és ők valószínűleg nem is csalódtak, hiszen Reeves egy egészen egyedi adaptációt épített a sötét lovag köré. Kevesebb képregényes/szuperhősös pózolás, több nyomozás és neo-noir hangulat jellemzi a filmet. „Nem egy szokványos képregényfilm, de persze keményvonalas kriminek sem mondható (már csak a korhatárbesorolásnak és a jól ismert karaktereknek köszönhetően sem), de egy többszöri nézésre érdemes alkotás, ami újabb ékes példája annak, hogy nem kell minden százmilliós blockbusternek egyformának lennie,” írtam a spoilermentes kritikámban márciusban. Az is teljesen érhető, ha valakinek nem feltétlenül jött be ez a megközelítés, akiknek viszont igen, azok örülhetnek, hiszen már készülőben van a második rész, illetve a Pingvin (Colin Farrell) karakterére fókuszáló spinoff sorozat is. Ha pedig minden a tervek szerint halad, Reeves egy egész univerzumot fog felépíteni Robert Pattinson Batmanje köré, filmekkel és sorozatokkal. Kíváncsian várjuk, és szurkolunk, hogy meg is valósuljanak ezek a tervek.

DC LEAGUE OF SUPER-PETS

A sötét hangulatú krimi után egy jóval könnyedebb szórakozás várt minket a mozikban egy animációs film formájában. A DC Szuperállatok ligája egy minden korosztály számára élvezhető kaland volt, kedvelhető főhősökkel. A világot persze nem váltotta meg, és nem terelte új irányba az animációs műfajt, de ezt talán nem is várta tőle senki. Amit ígért, az bő másfél óra szórakozás, egy kis nevetés, egy kis elérzékenyülés, és ezeket hibátlanul szállította is. Egy-egy unalmasabb vasárnap délutánra tökéletes néznivaló.

BLACK ADAM

A harmadik, egyben idei utolsó DC mozifilmünk Dwayne Johnson régóta pátyolgatott szerelemprojektje volt. A Black Adam azzal a szándékkal robbant be a nagyvásznakra, hogy megváltoztassa az erőviszonyokat a DC univerzumban (ha ivós játékot rendeztünk volna aköré, hogy hányszor hallottuk/olvastuk ezt a mondatot az évben, nos, nem lennénk túl jó állapotban), az eredmény pedig egy bőven nézhető, de nem igazán kiemelkedő alkotás lett. Johnson láthatóan jól érezte magát az elpusztíthatatlan antihős szerepében, és külön kiemelendő még Pierce Brosnan, mint Dr. Fate, a többi szereplő azonban nem hagyott túl mély nyomot bennünk. Ha nagyon gonoszak, vagy antihősök akarunk lenni, azt mondanánk, hogy ez a film leszakította volna az arcunkat a kétezres évek végén vagy a 2010-es évek elején, de 2022-ben, több tucat képregényfilmmel a hátunk mögött ez már nem szólt akkorát. A box office számok is ezt igazolják, sajnos a film nem szerepelt olyan jól, mint azt Johnson és csapata várta volna. Bővebb véleményért olvassátok el/újra Vera spoilermentes beszámolóját. És sajnos a folytatást sem érdemes bejegyezünk a naptárunkba, hiszen a színész nemrég jelentette be, hogy a közeljövőben nem tér vissza a szerepbe. Ennek fő oka a DC Studios élére újonnan kinevezett James Gunn/Peter Safran páros, akik egy új DCU menetrenddel rukkoltak elő, és a régi projektek/karakterek jövője kérdésessé vált, elég csak Henry Cavill sorsára gondolnunk, aki ebben a filmben újra beköszönt Supermanként egy cameóra, majd bejelentette a várva várt visszatérését, de aztán az új vezetőségnek más tervei voltak, és végleg megváltak a színésztől.

De nem csak a mozikban, hanem a tévé előtt sem volt alkalmunk unatkozni, hiszen jobbnál jobb DC sorozatokkal gazdagodtunk idén. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb a régóta várt The Sandman, ami a Netflix berkeiben aratott hatalmas és megérdemelt sikert, olyannyira, hogy már a folytatás is zöld utat kapott a streaming szolgáltatónál. Olvassátok el Vera kiváló spoileres elemzését/kritikáját, ha még nem tettétek meg.

A tavalyi The Suicide Squad film spinoffjaként szolgáló Peacemaker sorozat szintén nagyszerű lett, James Gunn ezúttal is ügyesen zsonglőrködött a szándékosan túltolt poénokkal és a megható pillanatokkal, John Cena pedig újra bebizonyította, hogy erre a szerepre született. Ebből is érkezik a második évad, kíváncsian várjuk. Folytatódtak továbbá az olyan címek is, mint a Doom Patrol, a Pennyworth és az animációs Harley Quinn sorozat, Amerikában pedig már elstartolt a Titánok negyedik évada is, ennek egyelőre nincs hazai premierdátuma, de minden bizonnyal valamikor jövőre mi is láthatjuk majd.

Ez volt tehát a 2022-es év DC viszonylatban, holnap jelentkezünk előretekintő cikkünkkel, amelyben felsoroljuk, mi minden várható 2023-ban.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük