DC Magyarország

Minden, ami DC!

Ezek voltak a kedvenc cameóink és utalásaink a Végtelen Világok Krízise crossoverből

érdekesség, tojásvadászat | 2020. január 25. 11:50 | 1 hozzászólás
Oszd meg a cikket másokkal is:

Ahogy azt a kritikánkban is írtuk, az Arrowverzum legutóbbi crossoverének talán legnagyobb ütőkártyája az a szinte végtelen DC easter egg és cameo volt, amelyet az öt epizódban rejtettek el a készítők. Mindegyik felsorolására nem vetemednénk, hiszen számos apró mozzanat vagy képsor utalt kevésbé ismert képregényes pillanatokra, amelyek egy átlagnézőnek valószínűleg fel sem tűntek, és az ezekre történő rávilágítás sem biztos, hogy mindenki figyelmét lekötné. Az alábbi összeállítás az esemény legérdekesebb, esetleg legváratlanabb meglepetéseit gyűjti össze. Nem is szaporítjuk tovább a szót, hiszen bőven van, miről beszélnünk. A továbbiakban természetesen spoilerek is előfordulnak.

Cameók már az első pillanatokban
Épp, hogy kezdetét veszi a crossover első része, vagyis a Supergirl epizód, máris kapunk egy rakás említésre méltó cameót. Egy-egy röpke pillanatra feltűnik Hank és Jason Todd a Titánok sorozatból, az 1989-es Batman filmből ismert Alexander Knox szereplése az esemény első nagy meglepetése, illetve a már előre bereklámozott Burt Ward is tiszteletét teszi, és kikacsint a hatvanas években általa megformált Robinra.

Egy szuper tüntető
Szintén a Supergirl rész elején járunk, amikor sor kerül egy újabb cameóra, mégpedig Wil Wheaton rövid jelenetére, amelyben a világvégére próbálja felhívni az emberek figyelmét, egy táblával a kezében. A színész puszta jelenléte azonban csak az Easter Egg egyik fele, a tábla ugyanis a Richard Donner-féle Superman II egyik jelenetére utal, ahol Superman és Zod harca közben egy férfi ugyanezt a módot választotta a közelgő apokalipszis hirdetésére.

Captain Cold vissszatér… valaM.I.lyen formában
Wentworth Miller, aki az Arrowverzumban Captain Cold/Citizen Cold jelmezét öltötte magára, egy rövid jelenet erejéig visszatér, azonban nem a megszokott formában. Csak a színész hangját halljuk, mint a Hullámlovason tartózkodó mesterséges intelligencia, Leonard, aki tesz is pár szúrós megjegyzést Mick Rory (Dominic Purcell) felé.

Egy megviselt Bruce Wayne
Mondhatni történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi a Krízis nézése közben, amikor Kevin Conroy-t végre láthattuk is Bruce Wayne szerepében, miután évtizedekig csak a hangját kölcsönözte a karakternek. Ha pedig ez nem lett volna elég, a készítők ráadásul egy olyan fémprotézist adtak rá, ami eszünkbe juttatja a kultikus Kingdom Come grafikus novellát. Ez a képregény egyébként többször felmerül még a későbbiekben.

Superman halála
Az Acélember kapcsán talán az egyik legikonikusabb, sokszor feldolgozott képregényes pillanat, amikor Lois Lane a szerelme holtteste mellett sír, a háttérben pedig a hős szétszakadt vörös köpenye zászlóként lobog. Ezt a panelt nagyon szépen és pontosan idézte meg a Krízis pár másodperc erejéig, amikor egy hírtudósítás számolt be arról, hogy Lex Luthor elkezdte a gonosz tervét, miszerint végez minden Supermannel az összes Földön.

Visszatérés Smallville-be
Valószínűleg hozzánk hasonlóan sokakat elfogott a nosztalgia, amikor az esemény második epizódjában tettünk egy rövid kitérőt a Föld-167-re, egészen pontosan a 2011-ben véget ért Smallvile sorozat világába, ahol újra találkoztunk az Erica Durance és Tom Welling által játszott Loissal és Clarkkal. Ezúttal is kaptunk néhány apró utalást a “puszta” cameók mellé. Clark vörös kockás inge például komoly múltra tekint vissza a karakter történetében, illetve a falon láthattuk azt az újságcikket is, amit Lois Lane a Supermannel töltött estéje után írt az 1978-as filmben, illusztrációként pedig stílusosan a Smallville fináléjának utolsó képkockája szolgál.

Egy impozáns gyűjtemény
A Wayne birtokon nem csak az öreg Bruce az egyetlen figyelemre méltó érdekesség. Az egyik szobában ugyanis helyet kapott egy vitrin, tele trófeákkal, vagyis egy-egy emléktárggyal Batman győztes csatáiból. Az Easter Egg vadászoknak igazi csemege ez a néhány képkocka, kiszúrhatjuk ugyanis Joker egyik kártyáját, Rébusz eltört sétapálcáját, Pingvin esernyőjét, Mr. Freeze hógömbjét, valamint egy véres, törött szemüveget, ami a Föld-99 Supermanjéhez tartozott, vagyis ez a Batman végleg leszámolt az Acélemberrel.

A Daily Planet szerkesztőségén elsütött gyilkos tréfa
A Föld-96-on a Brandon Routh által játszott, és a Kingdom Come képregény által inspirált jelmezt viselő Superman elmeséli, hogy egy gothami szökevény gáztámadást hajtott végre a Planet szerkesztőségében. Ez egy konkrét utalás a már említett Kingdom Come cselekményére, ahol Joker ilyen módon végez a szerkesztőség tagjaival, köztük Lois Lane-nel.

Superman minden mennyiségben
Azt már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy Brandon Routh újra Acélember jelmezbe bújik a Krízis kedvéért, és eljátssza a Superman visszatérbeli karakterének idősebb, Kingdom Come-inspirálta verzióját. Ez azt is jelenti, hogy a szuperhős akit látunk az eseményben, a Christopher Reeve által négy filmen át játszott Kal-El jelenkori verziója is. Ennek köszönhetően számos utalást kaptunk a korábbi Superman mozikra. A legjelentősebb talán John Williams eredeti filmzenéjének használata. Amikor Routh Supermanje belebotlik a 38-as Föld Loisába (Elizabeth Tulloch), felcsendül az 1978-as film szerelmi témája, a Can You Read My Mind? című szerzemény. Később, amikor két Superman egymásnak feszül, Routh karaktere megjegyzi, hogy nem ez az első alkalom, hogy saját magával kell harcolnia, utalást téve ezzel a Superman III cselekményére. Végül pedig, amikor Superman-96 (Routh) a karjaiban tartja Jonathan Kentet, visszaemlékezik Justinra, vagyis a Superman visszatér moziban látott kisfiára.

Egy jól ismert mondat
A Föld-99 Bruce Wayne-e (Conroy) a már említett fémprotézisében kriptonitot tartogat, valószínűleg ezzel sikerült végezzen Supermannel. Ez a motívum a szintén sokszor megidézett legendás grafikus novellából, Frank Miller The Dark Knight Returns című mesterművéből származik. Elhangzik továbbá az a mondat Bruce szájából, miszerint a szülei azt tanították neki, hogy “Az életnek csak akkor van értelme, ha kikényszeríted, hogy legyen.” Ez is ismerős lehet a szóban forgó képregény rajongóinak, hiszen onnan lett átemelve, de a 2016-os Batman Superman ellen című filmben is elhangzott a Ben Affleck által játszott Bruce Wayne szájából.

Visszatérő ragadozómadár
A harmadik, Flash sorozatban helyet kapott epizód szintén egy cameóval indít, mégpedig az Ashley Scott által játszott Vadásznő felbukkanásával, aki az 52-es Földön szembesül a közelgő pusztulással. Scott a rövid életű 2002-es Birds of Prey sorozatban keltette életre a karaktert. Akik emlékeznek még erre a nem túl jelentős produkcióra, azok örülhettek annak, hogy újra láthatták a színésznőt ebben a szerepben.

A falra festett ördög
Az esemény egyik legnagyobb meglepetése szintén a harmadik részben kapott helyet, amikor John Constantine, Diggle és Mia ellátogattak a Föld-666-ra, hogy segítséget kérjenek egy bizonyos Lucifer Morningstartól. A Tom Ellis által játszott közönségkedvenc pokolfajzat feltűnését idejekorán kiszimatolták a rajongók, amikor megtudták, hogy Ellis Vancouverben tartózkodik, a városban, ahol a Krízis forgatása zajlik. A színész el is hárította a pletykákat egy kijelentéssel, miszerint egy barátja születésnapjára hivatalos a kanadai városban. Ez részben igaznak is bizonyult, ugyanis tényleg volt egy szülinapi buli, de emellett egy kis forgatás is belefért, aminek az eredménye egy újabb szórakoztató jelenet volt az eseményben.

Ezúttal nem érkezett túl korán
Lucifer és Alexander Knox cameója sem volt elhanyagolható az eseményben, az igazi nagyágyú azonban a negyedik epizódban futott be, amikor a Grant Gustin által játszott Flash a sebességerőben kereste a társait. Belefutott ugyanis saját magának egy olyan verziójába, amivel még nem találkozott, mi azonban nagyon is jól ismerjük. A Krízis egyetlen DC Moziverzumos cameójaként Ezra Miller bújt a filmekből ismert vörös szerelésbe, hogy elpoénkodjon pár másodpercig a Grant Gustin által játszott szélsebes hőssel, ezzel ismételten tévétörténelmet írva. Ennek a cameónak a hátteréről külön cikkben is beszámoltunk.

Valaki, aki rajong a munkájáért
Miután Kara és Barry Földje egyesült a végső harc következtében, a két hős találkozott egy lelkes rajongóval, bizonyos Marv-val, aki autogramot is kért tőlük. Ő nem más volt, mint Marv Wolfman, az író, akinek többek között az eredeti Végtelen Világok Krízise képregényt is köszönhetjük, de az Arrowverzum crossoverének munkálataiból is kivette a részét, és társírója volt az esemény negyedik részének Marc Guggenheim mellett.

Egy átrendezett multiverzum
Az esemény legfontosabb utóhatása, és ha úgy vesszük, a célja az volt, ami egyébként a Krízis képregénynek is annak idején, vagyis hogy rendet rakjon a kissé kuszává és bonyolulttá vált DC multiverzumban. A crossover hatására minden Arrowverzumbeli sorozat ugyanazon a Földön, az Earth-Prime-on kapott helyet, így már sokkal egyszerűbben kivitelezhetők a közös akciók a jól ismert hősök számára. De más adaptációk is megkapták a maguk helyét a multiverzumban, például a Doom Patrol, a Titans, a Mocsárlény sorozat, a 2011-es Zöld Lámpás film, vagy a hamarosan induló Stargirl széria. Ezekből természetesen kaptunk is egy-egy képkockát a fináléban. Azt, hogy melyik cím melyik Földre lett besorolva, ebben a cikkben részletezzük.


Ebből az összeállításból is látszik, hogy mennyi utalást és cameót rejtettek el az alkotók ebben az öt epizódban. Ahogy a cikk elején is írtuk, mi csak a kedvenceinket válogattuk össze, ezeken kívül még számtalan kisebb-nagyobb meglepetés volt az eseményben. Írjátok meg hozzászólásban a ti kedvenceiteket, vagy akár azt, hogy mit szerettetek volna látni a crossoverben, de sajnos nem valósult meg. Mi például sajnáljuk, hogy a Nicolas Cage-féle Superman semmilyen formában nem tette tiszteletét, de kárpótolt minket egy csomó más felfedezni való.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , ,

1 komment a(z) "Ezek voltak a kedvenc cameóink és utalásaink a Végtelen Világok Krízise crossoverből" című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük