DC Magyarország

Minden, ami DC!

ELEMZÉS: Shazam! Comic-Con előzetes

Oszd meg a cikket másokkal is:

Az igazi kulcsszó a képregényhűség.

A múlt hétvégi San Diego Comic-Conon a Warner Bros. kitett magáért, és meglepte a DC rajongókat egy-egy elképesztő előzetessel az Aquaman és a Shazam! kapcsán, valamint a jelenlévők egy Wonder Woman 1984 részlettel is gazdagodtak. Miután Vera kielemezte a leendő atlantiszi király szólókalandjának kedvcsinálóját, most Genzón a sor, hogy mikroszkóp alá helyezze a gyermeklelkű szuperhős történetét elmesélő Shazam! trailerét.

Mielőtt jegyet váltunk a mágikus metróra, nézzük meg újból a szóban forgó videót.

Billy Batson, a problémás árva

Az előzetes a főszereplőnk bemutatásával kezdődik. Billy (Asher Angel) egy problémás tizennégy éves srác, aki sorra szökik el a nevelőotthonokból. Mivel azonban helyén van a szíve, egy titokzatos fazon kiválasztja őt egy nemes küldetésre, de ne szaladjunk ennyire előre. Már az első néhány képkocka elárulja, hogy a készítők rengeteg inspirációt merítettek Geoff Johns és Gary Frank New 52-beli képregényeiből, ezzel még foglalkozunk a későbbiekben.

0000000249.jpg

A leendő Shazam Family

Billy valószinűleg még a film elején egy új családhoz kerül, ahol nem ő az egyetlen örökbefogadott gyermek. Itt ismerkedik meg Freddy-vel, Mary-vel, Eugene-nel, Darla-val és Pedroval. Az előzetesben láthatunk is egy jelenetet, ahol valószínűleg épp az új családtagot üdvözlik. Ha a képregényeket (és a korábbi casting bejelentéseket) vesszük figyelembe, számíthatunk arra, hogy nem csak Billy-t láthatjuk majd felnőtt szuperhős változatban, hanem az öt társát is, akik így a Shazam Family-t képezik. Természetesen a trailer ezt nem fedi fel, ám némi enyhe utalást találunk rá. Freddy például biztosan nem véletlenül visel kék kabátot, és azok a szikrák sem lehetnek indokolatlanok, amikor a fiú megérinti Shazam ruháján a villám emblémát.

0000000250.jpg

0000000259.jpg

DC Easter Egg-ek minden mennyiségben

Ha már Freddy-ről van szó, mindenképp említést érdemel, hogy ő az, aki minket, igazi rajongókat testesít meg a filmen belül. Már az előzetesben is elénk tárul néhány értékes darab a srác figyelemreméltó relikviagyűjteményéből, például Az igazság ligájából ismert Batarang, vagy Superman-nel kapcsolatos újságcikkek, hogy az Aquaman logóval ellátott pólóról ne is beszéljünk. A napokban megjelent hivatalos promóképen további rejtett kincseket fedezhetünk fel, és minden bizonnyal a filmben is érdemes lesz odafigyelni a részletekre és a berendezésekre.

0000000251.jpg

Metróval a varázslóhoz

Miután megismerkedünk a főhősünkkel, láthatjuk a sorsfordító pillanatot, amikor a metrón valami különös történik, és Billy egy öreg mágusnál (Djimon Hounsou) találja magát, aki felruházza őt elképesztő hatalommal, és ehhez csupán ki kell mondania a varázsszót, amit mostanra mindannyian ismerünk.

Amellett, hogy ez a jelenet is egy az egyben a New 52 képregények lapjairól lett átemelve, a készítők nem feledkeznek meg a karakter aranykori múltjáról sem. Az előzetesben látható szimbólumok a metró ajtaja fölött az 1939-es Whiz Comics egyik oldalára utalhatnak, amiben szintén ez a jelenet kerül elmesélésre, csupán 80 évvel a film bemutatója előtt.

0000000260.jpg

0000000252.jpg

Te vagy a főgonosz, igaz?

Az előzetes egy pár képkocka erejéig megmutatja nekünk a film gonoszát, a Mark Strong által életre keltett Dr. Sivanát. A képregényekben Sivana képes érzékelni a varázslatot, és minden erejével azon van, hogy mágia segítségével mentse meg a családját, miután az orvostudomány cserben hagyta ezen a téren. A karaktere szoros kapcsolatban áll Black Adammel is, aki bár ebben a filmben nem teszi tiszteletét, a különálló nagyvásznas kalandja készülőben van, Dwayne Johsonnal a főszerepben.

0000000253.jpg

Karácsony áprilisban

A David F. Sandberg rendezésében készülő film cselekménye karácsonykor játszódik, akárcsak Geoff Johns és Gary Frank képregénye, és ez természetesen már az előzetesben is tetten érhető. Egyébként logikus húzás a szeretet ünnepét háttérként használni egy olyan történetben, ami többek között a családról, az összetartásról és az egymásról való gondoskodásról szól. Ami pedig az időjárást illeti, nem kizárt, hogy jövő áprilisban a szakadó hó elől menekülünk be a moziterembe erre a filmre, tehát szinte minden adott lehet a karácsonyi hangulathoz.

0000000262.jpg

Képregényhű pillanatok

Az eddigi bekezdésekben is szó esett arról, mennyire használták a film alkotói inspirációként a képregényeket, az elemzés végén pedig szeretnék bemutatni még néhány pillanatot az előzetesből, aminek megtaláljuk a rajzolt változatát a New 52 füzetek lapjain.

0000000254.jpg

Billy gondolkodás nélkül megy neki a Freddy-t bántó kölyköknek az iskola előtt. A képregényekben ők a Bryer testvérek, akiknek az édesapja fontos szereppel bír a történetben, és ez talán így lesz a filmben is.

0000000255.jpg

Az előbb említett Bryer apuka nem kevésbé gonosz, mint a két fia, ezért őt is utoléri Billy bosszúja, és legyen szó képregényről vagy filmről, mindig az autó kerül ki vesztesen a helyzetből.

0000000256.jpg

A már említett találkozás az öreg mágussal szintén a 2011-es füzetekre alapoz.

0000000257.jpg

Az újdonsült “felnőtt” szuperhős próbálgatja az erejét, például egy oszlop puszta kézzel történő kiütésével.

0000000258.jpg

A trailer egyik emlékezetes pillanata, amikor Freddy és az immár felnőtt testbe bújt Billy bevásárol magának üdítőből és rágcsálnivalóból, miután egy kis hősködéssel némi zsebpénzre tesznek szert.


Ez volt a Shazam! első kedvcsinálójának elemzése. Ti észrevettetek még valamit, amire ez a cikk nem tért ki? Tudassátok velünk hozzászólás formájában. Az minden esetre biztos, hogy az áprilisi premierig – vagy egy újabb előzetesig – még jó párszor újranézzük ezt a szűk három percet.

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük