DC Magyarország

Minden, ami DC!

Cosplay Interjú #9

Oszd meg a cikket másokkal is:

Kilencedik Cosplay Interjúnk alanya, Engy többek között a Jared Leto-féle Jokert cosplayezte. Fogadjátok őt sok szeretettel!

cpinterju.png

Bemutatkozás:

– Üdv Mindenkinek! Engy Kiss vagyok, alias Joker a nagy hírű fővárosból. Rengeteg dologgal foglalkozom, főként fotózással, grafikai reklám munkákkal, filmek gyűjtésével, filmkritikák írásával, sminkeléssel, stílus és ruhatervezéssel, kiegészítők-ékszerek gyártásával és még sok mindennel mással.

Mióta cosplayezel?

– Nemrég kezdtem csak cosplayezni, fél éve hivatalosan. Igazából mióta az eszemet tudom. Goth-burlesque stílusúként mindig is ruhákat és kiegészítőket gyártottam, de tény, hogy mindennapi hordásra használom őket. Tehát a saját “original cp”-imet alkottam meg, bár azóta sem tudta megmondani senki, hogy a saját karaktered megalkotása cosplaynek számít e vagy sem.

Hány cospalyed volt ez idáig?

– Kettő volt eddig Morticia Addams és Joker. Mindig a nagy kedvencek bőrét szeretném magamon látni ha cp-ről van szó, szerintem ez egyfajta tiszteletadás a karakterek és a színészek előtt is. Pláne, hogy jó buli, ha sokan csináljuk.

2.jpg

Mi volt az első cosplayed?

– Morticia Addams volt az első (talán nem is igazán) cp-m és az örök favorit. Az elvont stílusok egyik legnagyobb képviselője, és stílus ikon véleményem szerint. Valójában soha nem akartam utánozni, de adottságokból fakadóan rám ragadt a “Tish” becenév is. Sokak szerint jól állt nekem Morticia stílusa, így több fotózást is tartottunk anno ebben a témában.

A cosplayeidet te varrtad/készítetted?

– Igen, én készítettem a legtöbb dolgot. Úgy szokott kezdődni, hogy soha nem vagyok elégedett azokkal a ruhákkal és egyebekkel, amik rendelkezésre állnak, ezért inkább gyártok magamnak olyat, ami a tervemnek megfelel. Átgondolom, mi kellhet hozzá, sorra járom a boltokat mit-hol szerezhetek be, aztán nekiugrok. A tervezési fázis a legnehezebb, ha már fejben megvan, mit akarok, meg is tudom csinálni. Ruhák esetében napokba, hetekbe telhet, mire elkészül egy darab, kiegészítőknél még több idő is lehet. Az ékszerek és kisebb dolgok elkészítése sokkal több idő tapasztalatom szerint. Rengeteg ruhaanyaghoz volt már szerencsém, visszatérő vendég a csipke, tüll, selyem, szatén stb. Nagyon szeretek bőrrel is dolgozni. Nem vagyok feltétlen híve a dekorguminak és a műanyag dolgoknak, de tény, hogy pont ezért választok olyan cosplayeket amikhez nem kellenek, maximum kiegészítőnek. Ékszereket is sokszor a fenti anyagokból varrom, ezekhez persze jönnek még a fém dekorációk. A legnehezebb munkáim Morticia és Joker felsői voltak, és Joker tetoválásai. A tetkókat is magam terveztem és készítettem a rendelkezésre álló grafikai anyagokból, hogy élethű legyen, tehát nem felfestések. Ezek tartós tetkómatricák, ilyen tetkók tervezésével foglalkozom azóta is. Lehet, jól jön még néhány későbbi cosplayemhez. De a pontos sminkek sem elhanyagolandó tényezők, nagyon nehéz egymagadnak csinálni mindent, haj, smink, ruha, Jokernél ráadásul a tetkók és az ezüst fogak. Én ezt foglakkal oldottam meg, de tervben van még pár fogtechnikai megoldás is.

dscf1161ee1.JPG

Miért ezeket a karaktereket választottad?

– Mind a kettő stílus hasonlóságból adódott, a következőek sem lesznek másként. Addams Familyt már gyerekkorom óta imádtam, azután érdekelt a sorozat és a többi velejárója. Mindig kihívást láttam ebben, mert az a szubkultúra, amit teremtett maga körül az Addams Family, az nagyszerű, stílusos, vicces és groteszk. Jokernél is ez a helyzet. Maga az egész Batman kultusz félelmetesen jó, a történetek, a karakterek, elragadott ez a világ is. Főleg Batman és Joker macska-egér párharca tetszett mindig, na meg Joker mibenléte, világszemlélete. Innen jött az ötlet. Szerintem Joker karaktere az, ami mindig változik, mindig más, hisz őrült. Nem lehet sablonba zárni és stilizálni, pont ezért hozzátehet bárki bármit a karakterhez, ettől lesz az jó. Ezért tetszett meg főként, mert külsőre egy képlékeny, változtatható karakter, mégis nehéz jól csinálni, mert nem elég hozzá a külső, Joker lényege a személyiségében rejlik.

Milyen/Melyik eseményeken jelentél meg a jelmezekben?

– Eddig a 2016-os Hungaroconon, és az őszi-téli Mondon voltam kint. Ha valamelyik legközelebbi conon ott lesz valaki az olvasók közül és tetszik neki az általam megalkotott Joker, meghívom egy fényképre! Hahaha, még szép, csak bátran gyertek fotózkodni!

A cosplayeid között van a kedvenc DC karaktered? Ha nem, melyik az?

– Persze, hisz az Joker. és az is volt mindig. Nem kellett hozzá a Suicide Squad hogy megszeressem, de ez a külső fogott meg a legjobban. Ez a legfrissebb vér a Joker turnusban, és a legkreatívabb is, lássuk be. Amíg Nicholson ki-maxolta színészet és megjelenés terén, Ledger őrültség terén, mit volt tenni, Leto a vagányságra ment rá, és jól is tette. Terveim szerint a következő conokra megújítom én is a Leto féle Jokert a saját szájízemre. Lesz hozzá köze bőven, és ugyan olyan magamutogató lesz, de mégis új. Kell a karakterfejlődés, úgy ahogy a filmekben, úgy a cp-kben is.

dscf4917eee.JPG

Van kedvenc képregényed? Gyűjtöd valamelyik sorozatot?

– Nem vagyok képregény gyűjtő, de a Batman képregényeknek szívesen nekivágnék. De ahhoz egy külön élet se lenne elég, ahogy utána néztem, rengeteg része és története van. Én filmeket gyűjtök, azokból megvan szinte minden Batman-es dolog, legbüszkébb a makettes filmkiadásokra vagyok.

Melyik a kedvenc DC filmed, és melyik jövőbeli alkotást várod a legjobban?

– A Batman a denevérember, Batman visszatér, Batman v Superman és a Suicide Squad. És itt ki kell jelentenem, hogy szerintem a Batman vs. Superman egyáltalán nem málna díjat érdemlő film. Ebből adódóan az utóbbi kettő folytatását várom a legjobban.

Melyik a kedvenc DC sorozatod?

– Nem keltették fel a sorozatok az érdeklődésemet eddig, de ha így lesz, egyből szólok.

Tervezel a közeljövőben más DC témájú cosplayt?

– Még szép! Elég nagy kaliberű terveim vannak, de ezek megvalósításához még rengeteg minden kell, és az elkészítési idő is nagyon sok lesz. De már a tervezési fázison átesett, így várható hamarosan. Nem lövöm le a poént, hogy milyen karakter lesz az, de annyit elárulhatok, hogy nem sokan cosplayezik és elég kirívó eset lesz.

A cosplayeimről, megjelenésekről és egyéb tevékenységeimről a Kerületi Patológia Művészeti Blog Facebook oldalamon értesülhettek.

Ez lett volna a Cosplay Interjú rovatunk kilencedik felvonása, benne Engy-vel és a jelmezeivel. Írjátok meg róla és alkotásairól a véleményeteket itt, a cikk alatt, vagy a Facebook oldalunkon!

Bármiféle egyéb észrevételt szívesen fogadunk e-mailben vagy Facebook üzenetben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük