DC Magyarország

Minden, ami DC!

Cosplay Interjú #6

Oszd meg a cikket másokkal is:

Kicsit megkésve, de idei első Cosplay Interjúnkat olvashatjátok, melynek hölgy alanya több nagyszerű férfi cosplay-jel is rendelkezik. Fogadjátok sok szeretettel Viola interjúját!

cpinterju.png

Bemutatkozás:

Sziasztok, Viola vagyok, cosplayes nevemen Bellatrix Cosplay & Art, de mindenki csak Bellának szólít.

Mióta cosplayezel?

Ha visszagondolok, akkor 2012-től számítom a cosplayes “pályafutásom” kezdetét, mert ebben az évben voltam először Mondo Conon. A húgommal a Harry Potter szériából öltöztünk be Bellatrix Lestrange-nek és Narcissa Malfoy-nak. Terveink között szerepelt, hogy életünkben először részt veszünk a cosplayversenyen is, de egy félreértés következtében kizárásra kerültünk, így “átlag látogatókként” élveztük azt a cont. Elég kezdetleges volt az akkori cosplayünk, de már akkor is sokan dicsértek meg. Mint kezdő cosplayes, ez akkoriban nagyon nagy hatással volt rám is meg a húgomra is. Ettől a rendezvénytől kezdve éreztem úgy, hogy ebben a hobbiban megfogott valami és érdemes folytatni.

Hány cosplayed volt ez idáig?

Eddig 7-8 cosplayt készítettem el, (a 8. éppen folyamatban van) ebből kettő DC karakter.

Mi volt az első cosplayed?

Első cosplayem a Harry Potter sorozat őrült nőszemélye, Bellatrix Lestrange volt, akit a mai napig sem untam meg. Igyekszem a legtöbbet kihozni a karakterből, eléggé maximalista vagyok, szóval még most sem állíthatom, hogy száz százalékos lenne.

bellatrix.jpg

Bellatrixot követte Jack Sparrow kapitány A Karib-tenger kalózaiból, egy előadása neki is volt a 2014-es Őszi Mondo Con cosplayversenyén, amire két jelölést is szerzett Legjobb komikus előadás és Legjobb előadás kategóriában. Ezután még ugyanebben az évben jelentkeztem egy Assassin’s Creed cosplayversenyre, ahol az Assassin’s Creed Unity nevű játékból készítettem el az egyik karaktert. Ezután volt egy kisebb kihagyásom, főként inkább Bellatrixként mentem az emberek agyára a rendezvényeken. Azután 2015 tavaszára elkészült az első (de a sorban a negyedik) DC cosplayem, aki nem volt más, mint a Heath Ledger-féle Joker. A Tavaszi Mondo Con performanceversenyére jelentkeztem vele. Nyerni nem nyert, de már az nagy élmény volt, hogy sikerült összerakni magát az előadást. Később ez év végére csináltam egy női változatú R2D2 jelmezt, amiről elmondhatom, hogy az eddigi legkényelmesebb cosplayem.

Jokert és R2D2-t követte a Johnny Depp-féle Bolond Kalapos, amivel sikerült is első helyezést elérnem a Tavaszi Mondocon Legjobb csoport kategóriájában.

Ezután persze engem is elért a Suicide Squad „mánia” és Jared Leto-féle szmokingos Jokert készítettem el. Azt hiszem ez a cosplayem készült el a leghamarabb, 3 hét alatt megvolt.

A cosplayeidet te varrtad/készítetted?

A legelső cosplayemhez még kaptam segítséget, de azután a saját lábamra álltam. A neten néztem utána a varrás alapjainak. Az öltéseket például egy fekete köpeny elkészítésén tanultam meg. Minden cosplayemet kézzel varrom, de jövőre szeretnék beszerezni egy varrógépet, mert rengeteg a tervem.

A kiegészítők készítése pedig mindig is ment, mióta az eszemet tudom mindig is érdekelt a barkácsolás.

Legtöbbször a házban megtalált anyagokból dolgozom, a szemét csodákra képes!

Volt például egy fegyverem, amit gabonapelyhes dobozból és sörkarton darabkákból raktam össze.

Nem igazán állítanám, hogy egy cosplaynek van legnehezebb része, inkább úgy fogalmaznék, hogy legösszetettebb, vagy legidőigényesebb.  De szeretem a kihívásokat, főleg ha új technikákat tanulhatok egy-egy új jelmez készültével.

Átlagban, ha nekikezdek egy cosplaynek az minimum másfél-két hónapig biztosan eltart.

Az adott karakter ruhájának elemzésével szoktam kezdeni a dolgot, referenciák után nézek, a neten majd általában lerajzolom minden egyes részletét és jegyzetelek mellé, hogy mit-hogyan kellene megoldani. Ezt meg követi az anyagok beszerzése, ami legtöbbször elég hosszadalmas folyamat.

Nálam tudni kell, hogy a cosplay nem csak annyiból áll, hogy elkészítem egy adott karakter ruháját és itt vége is. (Persze van egy-két kivétel.) A ruha csak az első lépés, ezután következik a kedvenc részem az egészben: mikor megtanulom a karakter jellegzetességeit.

sparrow4r.jpg

A tükör előtt gyakorlom az adott karakter mimikáját, gesztusait.

Ezenkívül a zene szokott még rengeteget segíteni. Pl. az adott film/játék zenéje. De volt már, hogy én válogattam össze olyan számokat, amik szerintem ráillettek a karakter személyiségéhez és azt hallgattam felkészülésként.

Rendezvények alkalmával megtartom magam a karakter szerepében, nem esek ki belőle, amíg haza nem érek. Mondhatni, hogy Jokerként érkezem és Jokerként távozom.

Ledger Jokernél egy picivel komolyabbra vettem a dolgot, 2-3 hétig csináltam azt minden egyes nap, hogy fogtam a lila kabátom és az éjszaka közepén sétáltam a városban, elmélyedve a gondolataimban a Dark Knight filmzenéjét hallgatva. Elég érdekesen néztek rám itthon (meg az utcán) emiatt, de már kezdik megszokni, hogy számukra fura dolgokat csinálok.

Ez a módszer egyébként végül meghozta a hatását. 

(A performance-ról készült videót egyébként itt meg tudjátok tekinteni)

Miért ezeket a karaktereket választottad?

Mert mind őrült valamilyen módon. Legtöbbször az ilyen karaktereket szoktam cosplayezni, ők állnak közelebb hozzám, az ő bőrükben érzem igazán otthon magam. De ettől függetlenül vannak olyan terveim is, amik egyáltalán nem a karakter legélethűbb visszaadása miatt érdekelnek, hanem mert például megtetszett csak egy ruha és magában az elkészítésében látok kihívást.

Milyen/Melyik eseményeken jelentél meg a jelmezekben?

Eddig legalább 25-26 rendezvényen vettem részt cosplayben, ezek a Mondocon, PlayIT, vagy kisebb találkozók (pl. Cosplay.hu party). De előfordult már, hogy meghívást kaptam egy film vagy könyv megjelenésére is.

Idén például Jared Leto Jokerként hívtak meg a hivatalos Suicide Squad partyra az Ötkertben, Bolond Kalaposként az Alice Tükörországban magyar premierjére, majd pedig Bellatrix Lestrangeként az új Harry Potter könyv és a Legendás Állatok és Megfigyelésük c. film megjelenéseire.

Ezeken kívül Halloweenkor egy cosplayverseny zsűrizésére is felkértek a Meltdown pub buliján.

A cosplayeid között van a kedvenc DC karaktered? Ha nem, melyik az?

Nem mindegyik kedvenc DC-s karakterem szerepel az eddigi cosplayeim között. Csak a Ledger-féle Joker. Ő volt az első nagy kedvencem. Heath Ledger amúgy is a példaképeim egyike. Jokeren kívül még a kedvenceim: Batman, Nightwing, Harley Quinn, Batgirl.

joker-tdk1r.jpg

Van kedvenc képregényed? Gyűjtöd valamelyik sorozatot?

Kedvenc képregény… húha… először is ne kövezzetek meg, de egyelőre csak PDF-ben gyűjtöm őket. Ha választani kell, akkor a Death In The Family széria.

Melyik a kedvenc DC filmed, és melyik jövőbeli alkotást várod a legjobban?

Nehéz választani, ha mindenképp film, akkor a Nolan-féle trilógia, de a nagy kedvencem az Animated Series. Számomra Kevin Conroy és Mark Hamill lesz mindig az igazi Batman és Joker. Animációs filmből Mask Of The Phantasm, Assault on Arkham és az Under The Red Hood.

Egyébként azok közé tartozom, akiknek igenis tetszett a Batman v Superman és borzasztóan várom már a jövő évet az Igazság Ligája miatt!

Melyik a kedvenc DC sorozatod?

Sorozatokhoz még új vagyok, ha live actionről van szó, a Supergirlt és a Flasht kezdtem el. Eddig tetszett mind a kettő. Animációból, a már említett Batman: The Animated Series.

Tervezel a közeljövőben más DC témájú cosplayt?

Igen, Harley Quinn klasszikus bohócruhájába szeretnék majd minél hamarabb belevágni. De nagyon sok karaktert szeretnék még megvalósítani, többek között Jokert az Animated Seriesből, a Killing Joke-ból, ismét Harleyt, de a gyászruhájával, szeretnék Batmant, de egy Nightwinget is jó lenne összehozni.

Ez lett volna a Cosplay Interjú rovatunk kilencedik felvonása, benne Violával és a jelmezeivel. Írjátok meg róla és alkotásairól a véleményeteket itt, a cikk alatt, vagy a Facebook oldalunkon!

Bármiféle egyéb észrevételt szívesen fogadunk e-mailben vagy Facebook üzenetben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük