DC Magyarország

Minden, ami DC!

Wonder Woman és Cheetah kapcsolata a képregényektől a nagyvászonig

Oszd meg a cikket másokkal is:

A hamarosan hazánkban is bemutatásra kerülő Wonder Woman 1984 kapcsán felmerülhet a kérdés: ki is az a Cheetah (a továbbiakban csak Gepárd, az egyszerűség kedvéért), és miért van olyan fontos kapcsolat közte és a Csodanő között? Mivel a DC multiverzumán belül többen is viselték a Gepárd nevet, és több különböző történetszál is fűződik a két ikonikus karakterhez, a kapcsolatuk jelentőségének megvitatásához ajánlott visszatérnünk a DC gyökereihez – a képregényekhez; hogy aztán a multiverzumot bejárva eljussunk a moziig, és választ kapjunk néhány kérdésre.

Ki az a Gepárd?
A DC univerzumban gyakran előfordul, hogy egy jól ismert karakter több névhez is köthető, nincs ez másként Gepárd esetében sem. 1943-as debütálása óta találkozhattunk már Priscilla Rich, Deborah Domaine, Barbara Minerva és Sebastian Ballesteros nevével – ez utóbbi az egyetlen férfi, aki Gepárddá alakult a képregények lapjain. Az említett karakterek háttértörténetei, átalakulása és jelleme is merőben más, ám ebben az írásban a talán legismertebb és legjelentősebb – sőt, a Wonder Woman 1984-ben is feltűnő Gepárdra, Barbara Minervára fókuszálunk.

Bárkit is helyezünk azonban az összehasonlítások középpontjába, fontos megemlíteni, hogy Gepárdot Wonder Woman egyik legnagyobb ellenségeként tartják számon a DC univerzumban. Általánosságban jellemzi a karaktert, hogy szinte egyfajta empátiát érezhetünk történetének megismerése során, ugyanakkor legtöbbször egy arrogáns és önző nő képe alakul ki, akinek ereje aztán végső formájában vetekszik a Csodanőével.

Gepárd eredete(i)

Jellemző a DC képregények világára az is, hogy időről időre újraindítja szuperhőseinek idővonalait és történeteit, ezzel teljesen új eredettörténeteket létrehozva. Nem kivétel ez alól Gepárd sem, akinek háttere megváltozott a Végtelen Világok Krízise után, a New 52 és a Rebirth indulásakor is. Bár más-más történet kapcsán ismerjük meg Barbara Minervát, bizonyos közös szálakat már a különböző érákból származó képregényekből is felfedezhetünk.

Barbara Minerva egy hol brit, hol amerikai antropológus / régész, ami máris hasonló kiindulási pontokat biztosít. A Krízis utáni Barbara egy expedíció során Urzkartaga elveszett városa után kutat – ám az expedíció egy támadás miatt kudarcba fullad, Barbara pedig egy áldozattal járó rituálé segítségével alakul a Gepárddá. Ám a rituálé egy szűz alanyt kívánt volna, és mivel Barbara nem felel meg a követelményeknek, vérszomjas és veszedelmes gonosztevő lesz belőle.

A New 52-ben a Dianával való ismeretségéből indul ki a történet, hiszen Barbara egy amazonokat istenítő csoport tagja, tudása pedig először hasznosnak bizonyul Diana számára. Amikor Diana kineveti őt, Barbara mély haragra gerjed és egy elátkozott kés vágásának köszönhetően lesz belőle Gepárd. A karakter meg-megjelenik a Justice League képregények lapjain is.

A Rebirth-ben feltűnő Barbara régész, aki egy ásatás során rátalál az Amazonok létezésének bizonyítékára. Diana és Barbara ebben az univerzumban is barátok és közös kalandokban vesznek részt, ám amikor az ismételten Urzkartaga megtalálásáért indított expedíció során Barbarából Gepárd lesz, elárulva érzi magát – így lesz egykori barátjának legnagyobb ellensége.

Gepárd feltűnik egyébként a DC animációs filmjeinek világában is, Az Igazság Ligája: Pusztulásban pedig egy, a karaktert és Wonder Womannel való kapcsolatát nagyon jellemző választ hallhatunk tőle Diana kérdésére: “Mit akarsz, Cheetah? – Ártani neked, Diana, mégis mi mást?”

Barátokból ellenség… ?

Bármelyik eredettörténetet nézzük, vagy éppen olvassuk, semmi kétség afelől, hogy Diana és Barbara kapcsolata bonyolult és intenzív. Mondhatni Wonder Woman számára olyan Gepárd, mint Batmannek Joker. Túlmutat ez a vérszomjas gonosztevő és szuperhős kapcsolatán. Diana és Barbara közös érdeklődésük és munkájuk révén valahogy mindig találkoznak és a barátság bizonyos formáját ápolják. Barbara sorsszerű Gepárddá alakulása okozza (nyilvánvalóan) a bonyodalmat, az árulást vagy a félreértést – melynek következtében a két karakter képtelen megérteni és megmenteni egymást. Különbözőek a nézeteik és a módszereik, ezen pedig már egykori barátságuk sem képes segíteni.

Csúcsragadozó akarok lenni!”

A multiverzum lényege, hogy egy karakter végtelen számú univerzumban, tehát végtelen számú változatban létezhet. Gepárd, és Barbara Minerva legújabb verzióját a Wonder Woman 1984-ben ismerhetjük meg. (A film a cikk írásakor még nem került bemutatásra Magyarországon, ezért spoilermentesen, a már film megjelenése előtt ismert információk következnek.) Azt már tudjuk, hogy Barbara kinézete, eredettörténete és Gepárddá alakulásának körülményei is megváltoznak a nagyvásznon, de éppen ettől izgalmas, hiszen egy már jól ismert karaktert láthatunk újra egy másik megközelítésből. Ugyanakkor a két főszereplő között fent említett intenzív kapcsolat alappillérei megingathatatlanok – a közös érdeklődés, az empátia, a barátság és néhány kívánság most újabb bonyodalomhoz vezet. Batmanhez és Jokerhez hasonlóan Wonder Woman és Gepárd egyik univerzumban sem létezhetnek egymás nélkül.

Írta: Vera

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük