DC Magyarország

Minden, ami DC!

5 ok, amiért érdemes nézni a Doom Patrolt

ajánló | 2019. június 5. 15:39 | 1 hozzászólás
Oszd meg a cikket másokkal is:

A legfurább szuperhőssorozatot kár lenne kihagyni.

A DC Universe streaming szolgáltató első nagy dobása volt a saját gyártású Titans sorozat, ami elég magas minőségi mércét állított be. Aztán jött egy robot testbe ültetett emberi agy, egy gézbe csomagolt vadászpilóta, egy elfelejtett hollywoodi díva és egy őrült csaj, akiben 64 személyiség bujkál, majd játszi könnyedséggel ugrották meg a lécet. A Doom Patrol első – és idáig egyetlen – évadában egymást váltották az eszement furcsaságok, a szívszorítóan drámai és emberi pillanatok, valamint a rekeszizmokat kikészítő jelenetek. Nem is igazán tudtunk negatívat mondani a 15 részes menetről, pedig az egyik főhőst konkrétan így hívják. Ha a kritikánk esetleg nem volt elég meggyőző, akkor most felsorolunk 5 okot arra, amiért ajánlott néznivaló a Doom Patrol, ami immár Magyarországon is elérhető az HBO jóvoltából.

Szuperhősök, akik nem gondolnak hősként magukra

Amikor beülünk a Doom Patrol elé, akár azt is gondolhatjuk, hogy egy hagyományos szuperhőstörténettel lesz dolgunk, erre azonban a sorozat elég hamar rácáfol, majd az évad közepetájt nyomatékosítja is ezt, amikor Crazy Jane szájából elhangzik, hogy “Mi a f– az a Doom Patrol?” A címszereplő csapatban nem hódító hősöket találunk, csupán elveszett, magányos embereket. Habár mindannyian rendelkeznek természetfeletti képességgel, és néha gonosztevőkkel is fel kell vegyék a harcot, mégsem ezen van a hangsúly. Mi sem támasztja alá jobban ezt, mint hogy az évad egy teljes epizódot szán arra, hogy a karakterek egy terápiás gyűlés során nézzenek szembe egymással és a saját démonaikkal. Nem a világot akarják megmenteni, csak meg szeretnék találni önmagukat, és a helyüket a világban.

source-dpl109a047720v1.jpg

Diane Guerrero brillírozása a 64 személyiséggel

A Doom Patrol minden egyes tagja érdekes és figyelemreméltó karakter, de talán az egész sorozatból kiemelkedik a Diane Guerrero által életre keltett Crazy Jane (fej-fej mellett Alan Tudyk Mr. Nobody-jával, de belőle keveset kapunk). Jane többszörös tudathasadásban szenved, 64 különböző személyiséggel rendelkezik, és mindegyiknek egyedi szuperképessége van. Egy ilyen karakter hatalmas színészi kihívás, ugyanakkor nagyon hálás szerep, és Diane Guerrero bele is ad apait-anyait. Akárcsak a többieknél, úgy Jane esetében is komoly dráma és múltbeli trauma társul az abszurd képességek mellé, a fiatal színésznőnek pedig minden képernyőn töltött perce aranyat ér. Korábban egy interjúban elárulta, hogy a kedvence Jane személyiségei közül a meggyőzés mestere, Dr. Harrison és a kislányos Baby Doll. Ha nekünk kellene kedvencet választanunk, elég nagy bajban lennénk, hiszen egyik személyiség érdekesebb, mint a másik.

Egybeolvadó testi és lelki alakítások

Crazy Jane esetében egy színészről beszélünk, aki több karaktert kell megformáljon, van azonban két tagja a csapatnak, akikre ennek a fordítottja érvényes. Robotman és Negative Man két-két színész összehangolt munkájának eredménye. Előbbi esetében Riley Shanahan gondoskodik a tökéletlen robottest tökéletes fizikai jelenlétéről, amit Brendan Fraser nagyszerű szinkronja fűszerez meg. Negative Man fáslija alatt Matthew Zuk kapkod levegőért, Matt Bomer pedig a hangját kölcsönzi a figurának, és itt is egy remekül működő összedolgozást látunk. Mindkét karakter sorsfordító tragédia előtti énjét is megnézhetjük flashback jelenetek formájában, ilyenkor természetesen Frasert és Bomert láthatjuk a képernyőn, nagy örömünkre. Arról nem is beszélve, hogy Bomer egy ponton az énekhangját is megcsillogtatja, gondoskodva ezzel az évad talán legtöbbször újranézett jelenetéről, legalábbis ami minket illet.

source-dpl101d015120v1.jpg

Normalitás és furcsaságok

A legtöbb szuperhősös csatajelenet úgy épül fel a filmekben és sorozatokban, hogy egy vagy több szuperképességű egyén harcol a hasonló adottságokkal felruházott gonoszok ellen. A Doom Patrol ilyen téren is szembe megy a trendekkel. Amit itt látunk, az egy csapatnyi kirekesztett, természetfeletti tulajdonsággal bíró ember, akik legtöbbször a Bureau of Normalcy nevű szervezettel kerülnek összetűzésbe. A szervezet célja, hogy minden abszurditást kiirtson a világból, nem véletlen tehát, hogy a közel sem normális hőseink nem rajonganak értük, ahogy mi sem, hiszen ezek a furcsaságok a sorozat legfőbb ütőkártyái.

Varázslat, őrület és szomorúság

Ahogy azt már többször kiemeltük, a Doom Patrol nagy erőssége, hogy felváltva adagolja nekünk az agyeldobós pillanatokat, a szívbemarkoló drámát és a felhőtlen, sokszor negyedik falat áttörő humort. A negyedik fal áttörése leginkább az aktuális főgonoszunkra, Mr Nobodyra jellemző, akit Alan Tudyk kelt életre elképesztően jól. Szenzációs narrációi és beszólásai szórakoztatóvá, folytonos manipulációi fenyegetővé, drámai múltja pedig sajnálnivalóvá, akár kedvelhetővé teszik őt. Ahogy minden főszereplő karakterre, úgy a sorozatra is ez érvényes: néha vicces, néha szomorú, néha teljesen elszállt, de mindvégig szerethető.


A Doom Patrol teljes évada elérhető magyar felirattal az HBO GO-n, július 15-én pedig szinkronosan is nézhetővé válnak a részek.

(forrás: EW)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , , ,

1 komment a(z) "5 ok, amiért érdemes nézni a Doom Patrolt" című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük