DC Magyarország

Minden, ami DC!

‘Krypton’: Képek és koncepciós rajzok a sorozat díszleteiről

Oszd meg a cikket másokkal is:

A Kripton bolygó nagyon ritkán számít fő helyszínnek a Superman adaptációkban. Általában egy rövid jelenetsor vagy flashback erejéig látogatunk oda, aztán a cselekmény túlnyomórészt a Földön zajlik. A SYFY legújabb sorozatában egészen más lesz a helyzet, ezúttal ugyanis teljes mértékben Kal-El szülőföldjén játszódik majd a történet, sok-sok évvel az ikonikus hős születése előtt.

kems-bar-sketch-tout.jpg

A David S. Goyer produceri felügyelete alatt készülő sorozatban Superman nagyapját, Seg-Elt (Cameron Cuffe) követhetjük nyomon, amint próbál egy jövőből származó összeesküvést megakadályozni, ami Superman születését és hőssé válását igyekszik szabotálni. Seg-El nehéz döntés előtt áll: mentse meg bolygóját a pusztulástól, vagy hagyja veszni azért, hogy unokája hősi jövője érintetlen maradjon. Ezen a ponton a legendás El-ház kiközösítésben szenved, a vezetőségen pedig a rendetlenség uralkodik.

Mivel a sorozatban a bolygó olyan helyeire látogathatunk el, ahol eddig nem igazán jártunk, úgymint lakrészek, katonai bázisok, vagy akár bárok, Ondrej Nekvasil díszlettervező a producerekkel karöltve le kellett fektesse az alap koncepciókat a sorozat világának megtervezésében. Például olyan kérdéseket kellett körbejárniuk, hogy miféle bolygó Kripton, milyen anyagok találhatóak rajta, miben hasonlít a Földhöz, a népe pedig inkább az architektúrára és a díszítésre vagy a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt a környezetük megteremtésében.

“Egy hihető világot próbáltunk felépíteni. A kulcstényező az, hogy a kriptoni lakosok úgy néznek ki, mint a földi emberek, tehát a díszletek és a helyszínek méretaránya hozzánk közel álló kell legyen, mivel a bolygót ’emberek’ lakják.” mondta Nekvasil, majd hozzátette: “Mivel elég nehéz az élet a bolygón, ezért nem a designon van a hangsúly. Ha megépítenek valamit, azt azért teszik, mert használni szeretnék, nem a tervezés vagy a design kedvéért. Próbáltunk elhatárolódni a túldíszítettségtől. Azt akartuk érzékeltetni, hogy minden praktikus célból van ott, ahol.”

Nekvasil ezek után koncepciós rajzokat és hozzájuk illő jelenetfotókat prezentált a sorozat legfontosabb díszleteiről, és elmondta a lényeges tudnivalókat is ezekről, valamint a tervezés folyamatáról.

A Magány Erődje

fortress-of-solitude-sketch.jpg

Ha láttál már Superman filmet, vagy került már a kezedbe néhány képregény, akkor biztosan ismerős számodra a Magány Erődje, Superman hazájának apró szelete az Északi-sarkon. Nos, a “Krypton” sorozatban betekintést nyerhetünk a valódi Erődbe, amely két szereppel is bír az El-ház számára.

“Nagyon fontos, hogy ez a terem nem csupán egy műhely vagy egy laboratórium, hanem egy spirituális hely is a család számára.”

Az Erőd fontosságának kihangsúlyozására a díszlettervezők egy hatalmas szobrot húztak fel, ami az El-ház első tagjait ábrázolja. Emellett pedig úgy gondolták, hogy a család történelmét a falakba vésik. Azok az ábrák a falakon és az ablakokon tehát nem csupán díszítő jelleggel vannak ott, hanem kriptoni írásjelek, amelyeket ha lefordítunk, elénk tárul az El-ház családfája és a teljes történetük.

A Fort Rozz háborús szobája

fort-rozz-war-room-sketch.jpg

A CW csatorna “Supergirl” című sorozatában Fort Rozz egy börtön, ahol Krypton legveszélyesebb bűnözőit tartják fogva. Ebben a történetben Fort Rozz még egy katonai bázisként funkcionál. “A koncepciónk az volt, hogy minden a haszonelvűség szerint épüljön fel. Minden, ami ebben a szobában van, hasznos és praktikus az itt dolgozók számára.”

Seg lakrésze

seg-els-apartment-sketch.jpg

“Seg lakása Kandor városának szegénynegyedében található. Egy teljesen átlagos hely, a mi elképzelésünk szerint.” A tervezők próbálták érzékeltetni, milyen fapados bútorok találhatóak itt, amiket a kriptoniak fémlemezekből építettek. “Úgy képzeltük el, mint egy fémhálót. Nagyon erős az anyaga. Lehet hajlítani, valamint székeket és asztalokat építeni belőle. Ezt gondoltuk a legolcsóbb módnak a bútorok megalkotására.”

A bútorzat véletlenszerűnek tűnő mintáit a díszlettervezők a természetből kölcsönözték. “Pillangók szárnyainak és falevelek textúráinak részleteiből merítettünk ihletet. Mindent a természetben találtunk, mi csak felépítettük nagyobb méretben.”

Kem bárja

kems-bar-sketch.jpg

“Ez egy teljesen hétköznapi bár. Nincs pénzük designra. Valódi bárokat látogattunk inspirációért. Találtunk egy helyet, ahol üres üvegek lógtak a plafonon, díszítés gyanánt, és megtetszett nekünk az ötlet. Miért ne csinálhatná Kem is ugyanezt? Csak lelógatja az üres üvegeket a plafonról.”

Szövetségi folyosó

guilded-area-corridor-sketch.jpg

Miután benéztünk Kandor szegénynegyedébe, tegyünk egy látogatást a város elit részlegébe is, ami szó szerint az alsóbb társadalmi osztályok városrésze fölött helyezkedik el. Nekvasil elárulta, hogy Seg lakása és Kem bárja a város alsó szintjein található, míg a szövetségiek fent élnek, közelebb az éghez. A képen látható folyosó azt a célt szolgálja, hogy a szövetségi tagok könnyűszerrel tudjanak közlekedni épületek között anélkül, hogy az alacsonyabb szintekre kelljen lemenniük. A koncepció az volt, hogy a folyosó minél több napfényt engedjen be, hiszen a kryptoni társadalom számára a nap kiemelt fontossággal bír.

A “Krypton” sorozat március 21-én veszi kezdetét az Államokban a SYFY csatornán, addig pedig hangolódhatunk az előzetes újranézésével:

Fordította: Genzo

(Forrás: Entertainment Weekly)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük