DC Magyarország

Minden, ami DC!

‘Az igazság ligája’: Ilyen lett volna Zack Snyder változata?

Oszd meg a cikket másokkal is:

A héten bemutatásra került “Az igazság ligája“, és ahogy az sokak figyelmét nem kerülte el, bizony a “Batman Superman ellen”-hez és az “Öngyilkos osztag”-hoz hasonlóan ebből a filmből is sok jelenet a vágószoba padlóján végezte. Tegnap netvilágot látott több, mint húsz jelenet leírása, néhányat pedig videón nézhettünk meg félkész effektekkel (ezeket azóta törölték, de néhol még fellelhetőek). A leírások egy reddit felhasználótól származnak, tehát nem vehetjük készpénznek, hogy ez tényleg így történt volna Zack víziójában, de akad számos nyom, ami ezt igyekszik alátámasztani. Állítása szerint azt a vágást, amiben ezek a jelenetek szerepeltek, csak a Warner Bros. executive producerei látták.

1. BŐVÍTETT: Amikor Bruce be akarja toborozni Aquamant, nagyjából ugyanaz, mint a mozis változatban, csupán Whedon plusz sorokat adott hozzá, illetve kivágott Zack munkájából. Aquaman eredetileg sokkal szívósabb és elutasítóbb volt Bruce-szal.

2. TÖRÖLT: Barry ellátogat a könyvtárba, mert tudja, hogy Iris ott van. Próbál beszélni vele, de zavarban van és csak dadog és elpirul. Megemlíti, hogy talán meglátogatja ma az édesapját. Irisnek imponál Barry ügyetlensége, de nem gondolja, hogy különleges lenne. Láthatjuk Barry-t az ujjával áttörni egy üveget, hogy lenyűgözze Irist (ekkor láthatjuk ELŐSZÖR a képességeit). Amikor mindenki meglepetten nézi a történteket, Barry csak annyit mond, hogy “gyenge üveg”, majd elmegy.
Egy másik változatban Barry egy autóbalesettől próbálja megmenteni Irist. Ezt akkor vágták ki, amikor Famuyiwa távozott a Flash-film éléről, mivel Kiersey Clemons az ő részvételével lett beválogatva. Jelenleg újradolgozzák ezt a jelenetet a házimozis megjelenésig (ez jelenthet bővített változatot vagy a lemez extráit is), ahol kicserélik Irist egy random nőre. Irist várhatóan újracastingolják.

3. BŐVÍTETT: A történelmi jelenetből a WB kivágta Zöld Lámpás, Zeusz és Árész szövegét. Mindannyiuknak volt pár mondata, ahogy Robin Wrightnak és Hippolütének is. Ebből mindössze az akció maradt meg, a párbeszédektől pedig megszabadultak.

4. TÖRÖLT: Miután Steppenwolf elviszi Themüszkiráról az Anyadobozt, konkrétan “beszél” hozzá. Az anyja, Heggra lénye életben van az Anyadobozokban, és ha mindet megszerzi, szabadjára tudja engedni az erejét, amivel Steppenwolf a nagybátyja, Darkseid fölé tudna kerekedni. Eredetileg ez volt a terve. Talán meg is akarták tartani, hiszen az egyik előzetesben helyet kapott egy szöveg ebből a jelenetből – “Nincsenek védelmezőik. Nincsenek Lámpások. Ez a világ elesik. Szabad leszel, anya.”

5. TÖRÖLT: Kiborg korábbi élete. Egy nagyszerű amerikai foci meccset játszik, amire az ANYJA (igen, őt is castingolták, a végső vágásban egy fotón láthatjuk) is elmegy. Ezt követően hazaautóznak. Victor dühös az apjára, amiért soha nem képes elmenni a meccseire, az anyja pedig próbálja őt vigasztalni. Victor egyre dühösebb és dühösebb lesz, amíg el nem veszíti az irányítást az autó fölött, ami miatt súlyos balesetet szenvednek.

6. BŐVÍTETT: Gordonnak kicsit hosszabb a felvezetése, mint a mozis vágásban. Szabadon enged egy drogost, és azt mondja neki, “hozza helyre az életét”, mielőtt a másik rendőr odamegy hozzá a Paradémonos rajzzal. A Ligával is terjedelmesebb a beszélgetése. Először megkérdezi Wonder Womantől, hogy “Maga az a nő, aki a londoni jelentésekben szokott szerepelni.” Majd Kiborgtól, hogy “hogyan eszik? Egyáltalán kell ennie?”

7. TÖRÖLT: Az atlantiszi támadás után Aquaman konzultál Merával és Vulkóval, hogy mitévő legyen. Mera azt akarja, hogy maradjon, mint király, mert nem bízik Ormban. Vulko pedig azt tanácsolja neki, hogy hallgasson a szívére. Aquaman itt beismeri, hogy felelősséget érez, hogy segítsen a földi embereknek.

8. TÖRÖLT: A Liga ellátogat a denevérbarlangba. Alfréd humoros megjegyzéseket tesz rájuk. Bruce mesél az álmáról. Úgy hiszi, Steppenwolf megpróbálja majd feléleszteni Supermant, ezért nekik kell előbb megpróbálniuk, ha nem akarnak egy gonosz kriptonival is megküzdeni.

9. VÁLTOZTATOTT: Superman visszatérése CSAK azért lehetséges, mert Kiborg felfedezi az idegen genetikai anyagot a DNS-ében, avagy a Kódexet (Az acélemberből lehet ismerős). Ez a végső megerősítés afelől, hogy Supermant vissza lehet hozni az életbe. A többi nagyjából úgy történik, mint a mozis vágásban.

10. TÖRÖLT: Deathstroke kiszabadítja Lexet az Arkhamból. Az útjaik szétválnak, mert a rendőrök a nyakukon vannak. Úgy döntenek, később találkoznak a helyen, amit megbeszéltek.

11. TÖRÖLT: Kent Farm. Superman odaviszi Loist annak ellenére, hogy még mindig össze van zavarodva, nem tudja, mi történik. Az arra járók őt nézik és fotókat készítenek róla. Ez még jobban összezavarja, ami miatt megpróbálja megölni a civileket a lézerszemével, de Lois megnyugtatja. Superman azt mondja, hogy “a hangok nem csendesednek.” Később megérkezik Martha is, Clark és Lois pedig már a házban vannak. Clark már nyugodtabb, de még mindig össze van zavarodva – a képességei kuszák és az érzékei fokozódnak. Martha előadja a “Képzeld el a világot egy lakatlan szigetként. Kövesd a hangom, és gyere vissza hozzám”, szöveget, ami Az acélemberből lehet ismerős. Clark ettől megnyugszik. Később, Clark Jonathan Kent ingét viseli, amikor meglátja őt (igen, Costner is szerepelt volna) kint a mezőn. Kimegy hozzá. Jonathan arról beszél, hogy fogadja el, ki ő valójában. Azt mondja Clarknak, hogy “Békét kell teremtened azzal, ami vagy. Megvan az erőd, hogy változtass a világon, és ezt teheted jóként, vagy rosszként.” Clark végül elfogadja, hogy Superman a része, amikor Lois kijön a házból. Clark ekkor beszél neki a gyűrűről, majd Lois megtörik, mert nem elég erős. Martha is kijön a házból, amikor Clark úgy dönt, hogy segít a Ligának, majd elrepül.

12. TÖRÖLT: Clark találkozik Alfréddal, hogy elkérje a ruháját.
Az előzetesben látott “Mondta, hogy maga is jönni fog, reméljük nem késett el”-jelenetben tehát Alfred Supermanhez beszél. Ugyanakkor egy VFX munkás megerősítette, hogy ekkor már tudták, hogy ez a jelenet nem kerül bele a végső vágásba, néztek is egyet, amikor visszaköszönt az előzetesben.

13. TÖRÖLT: Steppenwolf másodjára beszél Heggrával. Most, hogy már mindhárom anyadoboz nála van, megkezdődik a visszatérése.

14. VÁLTOZTATOTT: Bruce beszélgetése Diánával, miután Superman visszatér. Diána megjelenik, hogy helyrerakja Bruce vállát és ellássa a sérüléseit. Bruce elárulja, hogy kész meghalni a világ megmentése érdekében. Azt mondja, “Halált érdemlek azért, amit tettem. Embereket öltem, és még a Superman iránti gyűlöletem sem indok a gyilkolásra.” Diána elmondja, hogy már megváltozott, de Bruce hajthatatlan abban, hogy csak azzal vezekelhet, ha feláldozza az életét.

15. VÁLTOZTATOTT: Bruce a biztos halál felé halad a Batmobillal a végső harc során, amikor Wonder Woman és Aquaman megmenti az életét. Azt mondják neki, hogy nincs értelme meghalnia a csatában, élnie kell és tovább harcolnia.

16. ALTERNATÍV BEFEJEZÉS: Kiborg megpróbálja szétválasztani az Anyadobozokat, közben pedig Heggra próbálja erről lebeszélni. A tomboló Steppenwolf ekkor megragadja őt, és darabokra tépi, ezzel kioltva az életét (a mozis vágásban ugyebár csak az egyik lábát tépte le, amit Batman segített is neki visszahelyezni). 

17. VÁLTOZTATOTT: Superman csatlakozik a harchoz, és összeáll a Ligával Steppenwolf legyőzése érdekében. Egy bizonyos ponton Steppenwolf próbálja rávenni Supermant, hogy csatlakozzon a seregéhez, és láthatjuk Darkseid-ot (ekkor először) Superman víziójában, de Bruce rémálmából is vannak bevillanások. Superman visszatér a látomásból, és megadja a kegyelemdöfést Steppenwolfnak, ezzel legyőzve őt.

18. TÖRÖLT: Darkseid megöli az Apokalipszis bolygóra visszatérő Steppenwolfot. Darkseid a Földre szándékozik jönni, hogy találkozzon a kriptonival.

19. TÖRÖLT: Aquaman találkozik Merával a halászfalu partján, és beleegyezik, hogy visszatér Atlantiszba. Barry megint elmegy a könyvtárba, ahol Iris aranyosan rámosolyog. 

20. TÖRÖLT: Bruce és Barry elhelyezik Victor “testét” a denevérbarlangban. Bruce hozzáteszi, hogy az organikus szövetei halottak, de a mechanikus részeit talán újraindíthatják. Barry megígéri, hogy segít, ahogy csak tud.

21. TÖRÖLT: Lois bemutatja Perry White-ot Clark Kentnek, avagy Supermannek.

22. Az eredeti stáblistás jelenetben Bruce felébredt volna az éjszaka közepén egy zöld fényre: Tomar Re és Kilowog érkeztek látogatóba. Ezt már korán, az utómunkálatok során kivágták.

+1. A már említett VFX munkás azt is megerősítette, hogy a kivágott hologram jelenetben is Superman látható, nem Supergirlt vagy bárki más.

Ami pedig a bajusz eltüntetését illeti, a VFX munkások sem örültek annak, hogy egyáltalán meg kell csinálniuk. Úgy érezték, hogy a Warner meggondolatlan volt, amiért nem tolta el a premiert egy ilyen masszív utómunka miatt. Az eredeti ötlet az volt, hogy Cavill megborotválkozik, a Warner pedig állja a költségeit annak, hogy a Mission Impossible 6-ban CGI bajuszt varázsoljanak az arcára. Ezt ki is próbálták néhány korábbi felvételen, és remekül nézett ki, ugyanis egy kis szőrzetet illeszteni valakire sokkal könnyebb munka, mint újrarajzolni az egész arcát. A Paramount ennek ellenére nem egyezett bele, így maradt a digitális borotválkozás, mint egyetlen opció. Hogy miért nem ragasztottak simán egy műbajuszt Cavillre a MI6 forgatásán, máig nem tisztázott.

A rajongók már petíciót is indítottak, hogy a Warner Bros. adja ki Zack Snyder rendezői változatát lemezen, Tom Holkenborg aláfestéseivel (ő ugyebár nagyjából egy évig dolgozott a filmzenén, mielőtt Joss Whedon kérésére lecserélték Elfman-re. Holkenborg saját témát ígért a karaktereknek, valamint Az igazság ligája animációs sorozat főcímének modernizált változatát).

UPDATE (20:55): További jelenetleírások, változtatások:

– Amikor Steppenwolf rátámad az amazonokra, az egyikük elkezd átalakulni Paradémonná, azonban mielőtt erre sor kerülne, megöli magát

– Az orosz család jeleneteit Whedonnak köszönhetjük

– A jelenetet, amiben Flash megy meglátogatni az apját, és kitölt egy ívet, Snyderé

– Az Aquaman-Mera jelenetben Snyder, Whedon és James Wan keze is benne van, hiszen ekkor már javában tartott az Aquaman-film forgatása

– Amikor a csapat a denevérbarlangban beszél az Anyadobozok eredetéről és Superman felélesztéséről, Gadot épp nem volt elérhető, mivel a Wonder Woman sajtókörútján vett részt. Ezeket a jeleneteket a dublőrével rögzítették, ő ütötte meg például Bruce-t. Ha jól figyelünk, a távoli felvételeknél látszik, hogy nem Gal van a képernyőn

– A nyitómontázsban lévő Lois-üres ágy jelenetet később használták volna fel a filmben, amikor Alfred felhívja őt

– Amikor Kiborg visszaszámol Superman visszahozatalánál, látomásai vannak a lehetséges jövőről, a Liga végéről, Bruce rémálmának világáról és persze Darkseid-ról

– Kivágták a jelenetet, amiben Superman visszamegy a kriptoni hajóra a jelmezéért (ez rácáfol a fentebb írt jelenetlistára)

– Amikor a három Anyadoboz összeér, és elkezd terjedni a vörös égbolt és a villámlás, több ember reakcióját is bevágták volna (Martha/Lois, Cyborg apja, Gordon, a halászfalu, London, stb.)

– A részletnél, amiben közelről láthatjuk együtt a Batman-Wonder Woman-Superman hármast, egyik színész sem ért rá egyszerre, ezért három különböző anyagból származnak a képkockák

– Flash és Superman versenyét Whedon rögzítette

Címkék: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük