DC Magyarország

Minden, ami DC!

“Just Smile” – keresd először a pozitívat!

Oszd meg a cikket másokkal is:

Miért vannak csak negatív gondolataink?

0000000351.jpg

Pár napja volt három éve, hogy csatlakoztam a DC Magyarország csapatához. Azóta kaptam bizony hideget, meleget, de végül sikerült megtalálnom a saját feladatomat, amihez van kedvem, amiben jó vagyok, amit szeretek csinálni. Persze azért folyamatosan figyelem a többiek által megosztott tartalmakat és természetesen a ti reakcióitokat is, és felmerült bennem jó pár kérdés.

A DC mellett manapság egy másik neves franchise hirdetésének és “magasztalásának” is oszlopos tagja vagyok. Aki esetleg követ, az látja, mit csinálok az 501-es légión belül, igen a Star Wars-ról beszélek. Ott már több fronton is áttárgyaltuk a bajtársaimmal, mi, vagy inkább kik a legkárosabbak az adott franchise-ra, és ha hiszitek, ha nem, azok bizony maguk a rajongók.

Manapság elképesztően könnyű véleményt alkotni, hiszen nem kell más hozzá csak az internet, meg hogy le tudj pötyögni pár betűt. Valaki normálisabb hangnemben, valaki kevésbé normálisan, és van, aki egy zöldszemes ostoros agyi szintjével egyenlő módon teszi mindezt. A közelmúltban volt egy cikkem, amikor azt ecsetelem, hogy ne fogadjunk el mindent, amit a kritikusok írnak és győződjünk meg a saját szemünkkel arról, amiről véleményt szeretnénk alkotni, de először is tartsuk tiszteletben, ha mondjuk egy kevésbé jól teljesítő filmet a másik igenis kedvel, hiszen nem tudhatjuk, miért ragaszkodik hozzá, milyen érzelmeket és emlékeket váltott ki belőle. Ez leginkább a filmek előtti ítélkezésre irányult, most beszéljünk bármelyikről. Szomorúan látom, hogy ez nem ragadt meg sok emberben, sőt, veszett hiénák módjára tépjük egymást, ahogy épp nem sajnáljuk, mert a virtuális térben az ugye nem fáj. Még ha nem is megy át egymás sértegetésébe, azért le kell szögezzem, hogy agyzsibbasztó némely ember akárhogyan megfogalmazott véleménye.

Jól gondoljátok, ezt a rakás gondolatmenetet bizony a közelgő Joker film váltotta ki belőlem, és most nem egy újabb himnusz jön a még be sem mutatott film mellett, sem pedig előre temetés. Legyünk már türelemmel! Persze, az, hogy a film előtt már ilyen viták alakulnak, azt végül is vehetjük pozitívnak, hiszen az emberek tűkön ülve várják, hogy lássák, mi sült ki ebből az egészből, és unalmukban spekulációkkal, vitákkal és előre megírt véleményekkel ütik el az időt, de néhányan olyan hangosan ítélik el előre a filmet, amit már nem tudok közösségépítő vitafórumnak nyilvánítani. Az elején csak úgy elmosolyogtam az elítélő hozzászólásokon, Jared Leto előtt is így tettem, most is ezen igyekeztem, aztán a mosolygásom lassan alábbhagyott, mert olyan előítéletes kommentek jöttek velem szembe, amik majdhogynem az életkedvemet is elvették.

“Csak én gondolom, hogy egyre őrültebb a világ?”

Az utóbbi időben bizony meg kellett tanulnom, hogy ne azonnal a negatívat keressem. Ti kedves előre elítélők, néztétek már meg úgy az előzetesét ennek a filmnek, hogy mondjuk nem azt kerestétek benne azonnal, ami számotokra nincs meg benne? “Nem képregényhű,” “Ez nem is Joker,” “Csak Jokernek hívják, attól még nem Joker,” “Joker Batman nélkül nem Joker” és még sorolhatnám ezeket a remekbe szabott megjegyzéseket. Üljetek le és nézzétek meg úgy, mi az, ami tetszik, ami megfog benne. A hangulata? A zene? A minimalista, de annál pontosabban ábrázolt 80-as évekbeli látványvilág? A jelmezek? Mi az, ami tetszik, mi az, ami felkeltette az érdeklődésedet. Le merem fogadni, hogy akik a leghangosabban hőbörögnek, azok bizony ha kétszer megnézték az első előzetest, egyszer pedig az újat, akkor sokat mondok. Ha annyira hangosan tudjátok világgá kiáltani az ócsároló, habzó szájú elítélő kommentjeiteket, miért nem telik ki tőletek az, hogy mondjuk a pozitív részeit is megkeresitek? Annyival szívesebben olvasnék olyan hozzászólást, ami abból áll, hogy ez és ez nem tetszik, DE! És ott vannak a pozitív dolgok is. Legalább egy! Mert én bizony az általam legrosszabbnak kikiáltott filmben is tudok legalább öt dolgot mondani, ami bizony a helyén volt, a rengeteg borzalmas dolog mellett. És akkor most még csak két picike előzetesről beszélünk nem a filmről, ám az a baj, hogy a hozzáállásotok és ennek végtelenített, kiabáló hangoztatása másokra is ráragad, ezért mondjuk, nem mennek el megnézni a filmet, és talán megfosztjátok őket az élménytől. Bár, akit ennyivel lehet befolyásolni, ott sincs minden rendben, de azt szeretném, ha átgondolnátok, mielőtt leírnátok bármit is, és ez nem csak itt igaz nálunk, a DC Magyarországnál, hanem más rajongói csoportokra, bármilyen a világot, országot, eseményt bemutató hírnél, cikknél, sőt, leginkább a saját idővonalatokra és a saját életetekre.

“Csak negatív gondolataim vannak.”

A Joker film mellett a Warner is kapja az ívet rendesen, ami nem is baj, addig, amíg megérdemli, de amikor valóban jót tesznek le az asztalra, ismerjétek el. Nem azt mondom, hogy egy agyondíjazott filmben nem lehet hibát találni. Nyilván lehet, biztos van is, egy ilyen mű sem tökéletes, de engedjük már el ezt a végtelen negatívságot és koncentráljunk a lehető legjobbra! Bizony kísérleteznek, keresik a saját útjukat, mit szeretnének, miben jók és mi a leginkább kifizetődő. Én ezt teljes mértékben megértem, mert én is így találtam meg a helyem, a saját feladatom, ahol a közösségemet tudom szolgálni, amivel örömet tudok okozni nektek, rajongóknak. Csak legalább adjuk már meg nekik az esélyt, hogy megmutassák mire képesek, és ne küldjük őket a süllyesztőbe az első lendülettel.

Ülj be egyszer úgy a moziba,vagy bármilyen dolgot kezdj el úgy szemlélni, hogy a jó dolgokat keresed, s lám az élet hirtelen nem tragédia lesz, hanem komédia…

Írta: Cathy

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük