DC Magyarország

Minden, ami DC!

Minden, amit tudnod kell ‘Az igazság ligája’ filmről

Oszd meg a cikket másokkal is:

Nagyjából fél éve már jelentkeztünk egy “Minden, amit eddig tudunk ‘Az igazság ligája’ filmről” cikkel, most pedig elérkezett az ideje, hogy összegezzünk minden fontosat, amit tényleg érdemes tudni, mielőtt beülünk a moziba megnézni.

A “Batman Superman ellen” marketingfiaskójából tanulva jelen filmünk előzetesei alig néhány részletet árultak csak el a cselekményből. Amit biztosan tudunk, hogy hónapokkal a “Batman Superman ellen” eseményei után járunk, a világ gyászolja Supermant (Henry Cavill), a káosz és a terror pedig világszerte egyre csak terjed. Superman önfeláldozásának hatására Bruce Wayne-t ismét a remény hajtja, és a Lex Luthor (Jesse Eisenberg) által beígért veszély ellen Diánával az oldalán egy csapat toborzásába kezd. Batmanhez (Ben Affleck) és Wonder Womanhez (Gal Gadot) csatlakozik a világ leggyorsabb embere, Barry Allen, avagy Flash (Ezra Miller), a tengerek leendő királya, Arthur Curry, ismertebb nevén Aquaman (Jason Momoa) és Victor Stone (Ray Fisher), vagyis Kiborg, ellenfelük pedig Steppenwolf (Ciarán Hinds) és az ő paradémonserege, akik három Mother Box felkutatása végett érkeznek a Földre. De mindez csak a kezdete valami nagyobbnak, valami sötétebbnek.

Zack Snyder rendező munkáját a fent említett színészgárda segítette, továbbá kisebb-nagyobb mellékszerepekben Amy Adams (Lois Lane), Jeremy Irons (Alfred), Diane Lane (Martha Kent), J. K. Simmons (Gordon felügyelő) és Amber Heard (Mera) is feltűnik. A forgatókönyvet Zack Snyder, Chris Terrio és Joss Whedon vetette papírra, a kamera mögött Fabian Wagner (“Trónok Harca”) foglalt helyet, a látványért pedig, mint Zack Snyder legtöbb filmjénél, ezúttal is Patrick Tatopoulos felelt.

A stábban a forgatás és a munkálatok során is történtek változások. Elsőként Zack Snydernek kellett visszalépnie a film éléről egy családi tragédiát követően. Az ő helyét Joss Whedon vette át, aki a film dialógusainak felpörgetése mellett az utóforgatásokat és az utómunkálatokat felügyelte. A pletykákkal ellentétben Joss nem forgatta újra a film javát. Az első vélemények szerint “mindketten rajtahagyták az ujjlenyomatukat” a végeredményen. Snyder nyilván a vizualitás terén tette magát oda, míg a dinamikus szóváltások Joss Whedon munkáját dicsérik. A másik jelentős változás pedig a film zeneszerzőjének személye. Hans Zimmer már a “Batman Superman ellen”-t követően jelezte, hogy a következő etapra már nem tér vissza, “nyugdíjba megy” a szuperhősfilmektől. Így a nagy feladat társára Junkie XL-re, becsületes nevén Tom Holkenborgra várt volna, később azonban máig tisztázatlan okokból lecserélték őt Danny Elfmanre, aki szintén több szuperhősfilmnél közreműködött már zeneszerzőként. Ő szerezte többek között az 1989-es Batman-film ikonikus témáját, ami “Az igazság ligája” aláfestéseiben is visszaköszön, csak úgy, mint John Williams Supermanje.

Manapság egyre több kritika éri a filmek szinkronjait, és ez egész biztos nem lesz máshogy “Az igazság ligája” esetében sem. Ahogy az az eddig kiadott TV reklámok és egyetlen filmklip alapján is hallható, a korábbi szinkronhangok Flash kivételével (Szabó Mátét lecserélték Jéger Zsomborra) mind maradtak, tehát Batman hangjaként ezúttal is Széles Tamást hallhatjuk, Supermant Welkel Gábor, Lois Lane-t Ruttkay Laura, Wonder Woman-t Horváth Lili, Alfrédot Hirtling István, Martha Kentet Kovács Nóra, Hippolüté királynőt (Connie Nielsen) pedig Tóth Enikő szólaltatja meg. Hozzájuk csatlakozik Aquaman magyar hangjaként Varga Rókus, Kiborg szerepében Gancsal Ádám, Gordon felügyelőként Barbinek Péter, Mera hangját Bogdányi Titanilla kölcsönzi, Silas Stone (Joe Morton) orgánuma Jakab Csaba, Rosta Sándor pedig a nagy ellenlábas, Steppenwolf megszólaltatójaként, csak hogy a jelentősebb szereppel bírókat említsük.

A film a vártnál jóval rövidebb (ahogy azt egy korábbi forgatáslátogatás során ígérték), mindössze 119 perces játékidővel bír. A stáblista pörgése alatt sem érdemes elhagyni a mozitermet, ugyanis két, az első reakciók szerint nagyon ütős jelenettel gazdagodhatnak, akik türelmesen várnak.

Csütörtöktől (premier előtt már szerda estétől) mindenki megtudhatja, hogy Alfred kihez beszélt az egyik előzetes végén, milyen színű volt Superman jelmeze, szerepelt-e a filmben Zöld Lámpás, tényleg kivágták-e Lex Luthor és Iris West jeleneteit, hogy Ben Affleck Batmanjétől valóban már most megszabadulnak-e, illetve hogy Darkseid cameozott-e.

A film november 16-ától látható a magyar mozikban az InterCom forgalmazásában.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük