DC Magyarország

Minden, ami DC!

Zack Snyder elmesélte, hogy hogyan valósult meg a Snyder Cut, és mit várhatunk a filmtől

bréking, hírek | 2020. május 21. 08:08 | 3 hozzászólás
Oszd meg a cikket másokkal is:

Amikor 2017 őszén bemutatták az Igazság ligáját, a rajongók szinte azonnal elkezdtek kampányolni a film rendezői változatának megjelenéséért, mivel a moziban látott verzió nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A film készülésének körülményes hátteréről, a bekövetkezett bonyodalmakról és a tragikus okból történt rendezőváltásról már számtalanszor beszámoltunk, a lényeg az, hogy nem azt kaptuk a moziteremben ülve, amit látni szerettünk volna. A #ReleaseTheSnyderCut hashtagre épülő rajongói kampány egészen komoly méreteket öltött, aztán a film bemutatásának második évfordulóján még nagyobbat robbant a mozgalom, amikor a mozi szereplői és más hírességek is csatlakoztak a hashtag használatával, erről be is számoltunk annak idején.

Ez volt az a pillanat, amikor a Warner Bros elnöke, Toby Emmerich is felfigyelt a kampányra, és kész volt eleget tenni a rajongók kérésének, fel is hívta Zack Snydert, hogy lenne-e kedve befejezni a filmet. A rendező válaszára pedig egészen tegnapig kellett várnunk, amikor egy élő bejelentkezés keretén belül felfedte, hogy a Snyder Cut 2021-ben érkezik a WarnerMedia új streaming platformjára, a május 27-én startoló HBO Maxra.

Emmerich hívása előtt Zack nem fűzött sok reményt a projekt megvalósulásához: “Azt gondoltam, hogy húsz év múlva valaki majd talán csinál egy dokumentumfilmet, én pedig majd adok hozzá jeleneteket egy filmből, amit senki sem látott.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen formában kapjuk meg a Liga eposzi hosszúságú, közel 4 órás kalandját, egyben vagy hat “epizódra” darabolva. A Snyder házaspár jelenleg azon dolgozik, hogy visszahívja az eredeti utómunka stábot, hogy elkészítsék a filmzenét, a vágást és a vizuális effekteket. Illetve az sincs kizárva, hogy néhány szereplőt is visszarendelnek további dialógusok rögzítésére. A költségvetésről sincsenek pontos adatok, egyes források 20-30 millió dollárról számolnak be, de hivatalos információ nincs még ez ügyben.

“Egy teljesen új dolog lesz, és azok számára, akik látták a mozis változatot, egy új élményt fog nyújtani, függetlenül attól a filmtől. Nagyjából a negyedét láttátok annak, amit csináltam,” mondta Zack Snyder a Hollywood Reporternek. Deborah Snyder hozzátette, hogy a streaming platform lehetőséget nyújt egy ilyen megjelenésnek, moziban ugyanis ebben a formában nem lehetne ezt kiadni.

2017 januárjában Snyder összeállította a szerinte ideális verziót a filmből, ami közel négyórás játékidővel bírt. Tudta, hogy a Warner erre nem fog rábólintani, és igaza is volt, a stúdió ugyanis a 2 óra körüli terjedelmet részesítette előnyben. Snyder ekkor elkészített egy két óra húsz perces vágást, és ez volt az első változat, amit megmutatott a Warnernek. Mindkét fél egyetértett abban, hogy van még mit dolgozni a filmen a novemberi premierig, ekkor azonban bekövetkezett a tragédia, ami miatt Snyder kiszállt a projektből, és Joss Whedon vette át a helyét.

Az a verzió, amiért a rajongók kampányoltak, gyakorlatilag nem létezett. Egy félkész munka volt, vizuális effektek és utómunka nélkül, amit egy merevlemezen tároltak. “Amikor kiszálltunk a filmből, magammal vittem a merevlemezt is, nem gondoltam, hogy valaha lesz belőle valami,” árulta el Zack.

Közben a #ReleaseTheSnyderCut mozgalom egyre nagyobb méreteket öltött, és a média is felfigyelt rá. Zack erre reagálva megosztott néhány storyboard részletet a filmből. Az általa lefektetett alapokból pedig, mint például Jason Momoa és Gal Gadot castingja, hatalmas sikernek örvendő spinoffok születtek, az Aquaman ráadásul az 1 milliárd dolláros bevételt is átlépte, és jó fogadtatásban részesült úgy a kritikusok, mint a nézők részéről, hasonlóan Patty Jenkins Wonder Woman mozijához.

A film második évfordulóján a hashtag világszintű trenddé nőtte ki magát. “A #ReleaseTheSnyderCut a leggyakrabban tweetelt hashtag valaha egy olyan Warner Bros filmről, amit be sem mutattak. Ez egy fura, de menő statisztika.”

Emmerich hívása után Snyderék tartottak egy prezentációt februárban, amely során elhívták a pasadenai házukba a Warner Bros, az HBO Max és a DC producereit és képviselőit, hogy levetítsék nekik a filmet, fekete-fehér változatban. A prezentáción több, mint egy tucat résztvevő volt, köztük Emmerich, Carolyn Blackwood, Walter Hamada, Courtney Valenti a Warnertől, az HBO Maxtól Kevin Reilly, Sarah Aubrey és Sandra Dewey, valamint Jim Lee a DC-től. A vetítés után mindannyian egyetértettek abban, hogy a masszív utómunka fontos lenne, és elkezdték kidolgozni, hogy mit is kell pontosan megvalósítani, és mennyibe kerülne. Snyder a vetítés után felvetette az epizódok és a cliffhangerek ötletét is. A résztvevők fel voltak villanyozva a vetítés után, lelkesek voltak attól, amit láttak.

Ezután bekövetkezett a koronavírus járvány, ami azonnal felülírt szinte minden filmes és sorozatos tervet. Az emberek úgy gondolták, hogy ez a Snyder Cutnak is bekavar majd, Deborah viszont más véleményen volt, szerinte ez pont hogy a megfelelő alkalom az utómunkára, hiszen a vizuális effektes szakembereknek épp nincs munkájuk. Az a szerencsés helyzet is könnyítette a procedúrát, hogy az utómunkával foglalkozó cégek megtartották az eredeti karaktermodelleket és animációs anyagokat.

Snyder azzal töltötte az elmúlt heteket, hogy értesítette a szereplőket a fejleményekről, és felkészítette őket arra, hogy esetleg szükség lehet még rájuk. A rendező először a Cyborgot játszó Ray Fishernek szólt, aki egy “Ugye most viccelsz?” kérdéssel reagált a hírre. A produkció további menetrendjéről nincsenek információk, jelenleg folynak a tárgyalások az utómunkáért felelős stábbal, az HBO Max pedig kihasználja az időt arra, hogy megtalálja a legmegfelelőbb módot a film bemutatására. Snyder emellett az Army of the Dead című zombis thriller utómunkálatain is dolgozik a Netflix számára, ami szintén 2021-ben érkezik.

És ha már itt tartunk, foglaljuk össze nagy vonalakban, hogy mire is számíthatunk ettől a filmtől, az eddig megosztott storyboardok, látványtervek és nyilatkozatok alapján. A fekete ruhás Superman már nem csak egy népszerű fan art lesz, hanem mozgásban is láthatjuk majd Henry Cavillt ebben a szerelésben. Darkseid jelenlétére is mérget vehetünk. Ott van még továbbá az a jelenet, amelyet storyboard formában láthattunk, amikor Swanwick tábornokról kiderül, hogy valójában ő Marsbéli Fejvadász. Az epikus háborújelenet is valószínűleg terjedelmesebb lesz, a görög isteneket láthatjuk majd akció közben. Kiersey Clemons annyi év után végre bemutatkozik Iris Westként, talán JK Simmons Gordon felügyelőjéből is többet kapunk, és még ki tudja hány meglepetés vár minket, amiről sejtelmünk sincs. Ezt a gondolatot erősíti bennünk a Steppenwolf hangját szolgáltató Ciarán Hinds régebbi nyilatkozata is, miszerint a moziban nem azt a filmet láttuk, amin ők olyan keményen dolgoztak.

“Ez a film a végállomása ennek az útnak, amin ezek a karakterek elindultak. A terv mindig is az volt, hogy azokká a hősökké váljanak, akikre az emberek számítanak. Az a nagyszerű az egészben, hogy kidolgozhatjuk ezeket a karaktereket egy olyan mértékben, amit egy rövidebb mozis verzió nem engedne meg,” adott hangot a lelkesedésének Deborah.

A Snyder házaspár tisztában van azzal, hogy a rajongók kitartásának köszönhető a Snyder Cut megvalósulása. “Egyértelmű, hogy ez nélkülük nem történt volna meg,” mondta Zack, aki a Warnernek is hálás, amiért lehetővé tette mindezt. “Az, hogy visszatérhetek az eredeti elképzelésemhez, és megvalósíthatom ebben a formában és terjedelemben, példátlan és bátor húzás részükről.”

(forrás: Hollywood Reporter)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

Címkék: , ,

3 komment a(z) "Zack Snyder elmesélte, hogy hogyan valósult meg a Snyder Cut, és mit várhatunk a filmtől" című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük